Shkencëtarët më në fund shpjegojnë: Ja çfarë ndjen një minutë para se të vdesësh!

Nuk ka një njeri që nuk e ka pyetur veten se çfarë ndjen, dhe çfarë ndodh ekzaktësisht në mendjen tonë në momentin që vdesim. Tani në sajë të ndihmës së kimistëve ne e dimë saktësisht se çfarë mund të ndiejmë – dhe pse disa njerëz mund të shohin dritën e bardhë kur përjetojnë vdekjen klinike.

Nëse i pëlqeni filmat horror, atëherë e njihni ndjenjën e frikës që përjetoni kur shikoni se si vrasësi mban një sëpatë në dorë, ndërkohë që ndjek viktimën e tij. Epo, sipas shkencëtarëve të Shoqatës Amerikane të Kimistëve, dhe nëse e gjeni veten në një situatë të tillë, truri juaj do të reagonte njësoj.

Kjo shoqatë ka bërë një video në të cilën shpjegojnë me hollësi saktësisht se si ndihemi ne, për shembull, kur ndjekim një vrasës të çmendur me një sëpatë.

Çdo gjë fillon me një frikë, e cila ka një arsye për t’ju nxitur kur jeni në kërcënim. Kjo ndikon në pjesën e trurit të quajtur thalamus, i cili është jashtëzakonisht delikat për tu nxitur. Pas kësaj nxitjeje hyjmë në një gjendje që duket sikur je mes “betejës dhe fluturimit”, dhe për këtë gjë duhet të falenderojmë hipotalamusin.

Me një qëllim të caktuar, hipotalamusi nxit organin e veshkave për të lëshuar adrenalinë, dhe kjo adrenalinë më pas shkon në mëlçi ku përforcon emetimin e sheqerit në gjak. Duke kaluar përmes gjithë trupit, kjo i jep cilësi trupit tuaj të cilat ju nuk i keni ndjerë më parë dhe as nuk i keni imagjinuar që i kishit.

Sido që të jetë nëse të gjitha këto cilësi nuk ju kanë ndihmuar për të shpëtuar nga ekzekutuesi, instiktivisht përgjigja që trupi jot bën është “bërtitja”. Bërtitja është e pashmangshme kur ndodhesh në rrethana të tilla të rrezikshme. Është interesante që individët nuk e dëgjojnë të bërtiturën me të njëjtën pjesë të trurit dhe ligjeratës. Kur dëgjon një të bërtitur ajo shkon direkt te një pjesë e trurit që quhet ambigdula. Por as e bërtitura nuk ju ndihmon, ekzekutuesi ju kapi dhe ndjesia që fillon dhe ju kaplon është agonia. Gjithashtu, nëse lexoni librin “1000 Pyetje dhe 1000 Përgjigje”, atëherë e kuptoni se agonia nuk është e njëjtë me prekjen dhe kane arsye tërësisht të ndryshme.

Vuajtja jep një përshtypje në trurin tuaj që ajo që po ndodh tani, nuk duhet të ndodh më ! Sepse diçka e tëmerrshme sapo ka ndodhur.

Ajo që duket si vdekje klinike ndodh kur zemra ndalon dhe truri ndalon së qëni i relaksuar. Në këtë kohë mendja është ende duke punuar dhe pas kësaj një nga gjërat më të mahnitshme ndodh. Në të vërtetë, studimet e fundit kanë treguar se rënia e mendjes në gjendjen hiper të neuro-veprimit perceptues. Që do të thotë truri punon me një shpejtësi të madhe sikur nuk ka të nesërme. Kjo është arsyeja, thonë disa shkencëtarë, që disa individë shohin sikur shkojnë drejt dritës së bardhë ose u duket sikur dalin nga trupi i tyre. Por, në qoftë se në hapsirë nuk ka një krizë të të mbajë përsëri në jetë, mendja braktis punën dhe kalon në vdekjen organike. Pra, nëse shihni dritën, dhe askush nuk ju ndihmon kjo është një shenjë e pagabueshme që është koha që dritat të vazhdojnë deri në pafundësi./shije.al/

SHPËRNDAJE