Konsumimi i të paktën një avokado çdo javë mund të ulë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, sugjeron një studim i ri.

Studimi, i publikuar në “Journal of the American Heart Association” ka gjetur se ata që hanë rregullisht avokado kanë një rrezik më të ulët për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës.

Avokado e shërbyer shpesh me gjalpë, djath dhe mish të përpunuar gjithashtu paraqet rrezik më të ulët për sëmundjet kardiovaskulare.

Është dëshmi e mëtejshme se ngrënia e yndyrave të pangopura me bazë bimore mund të përmirësojë cilësinë e dietës dhe është e rëndësishme në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, tha autorja kryesore e studimit Lorena S. Pacheco, nga Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan në Boston.
Avokadot përmbajnë fibra dietike dhe yndyra të pangopura, të cilat janë të lidhura me përfitimet e shëndetit kardiovaskular. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ato mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit.

Zëvendësimi i ushqimeve që përmbajnë yndyrë me avokado uli gjithashtu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Ndërrimi i avokados me gjysmë porcioni çdo ditë me margarinë, gjalpë, vezë, kos, djathë ose mish të përpunuar, si proshuta, uli rrezikun për sëmundje kardiovaskulare nga 16 përqind në 22 për qind.

Por shkëmbimi i avokados me sasinë ekuivalente të vajit të ullirit, arrave dhe vajrave të tjerë bimorë nuk korri përfitime për shëndetin e zemrës. As nuk kishte ndonjë lidhje midis konsumit të avokados dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.

Yndyrnat e pangopura janë shenjë dalluese e dietës mesdhetare të rekomanduar shpesh, e cila përfshin fruta, perime, drithëra, fasule, peshk dhe yndyrna me bazë bimore si ulliri, kanola, susami dhe vajra të tjerë jotropikale.