Brukseli njofton se nga viti i ardhshëm pritet të ketë rregulla të reje për shtetasit e vendeve jo anëtare të BE-së, të cilët hyjnë në territorin e vendeve anëtare të BE-së, bënë të ditur gazeta “Vest”. Komisioni evropian nga janari i vitit të ardhshëm do të bëjë ndryshime në sistemin e informimit dhe autorizimit të udhëtimeve i cili parashikon që të gjithë qytetarët e vendeve jo anëtare të BE-së, përfshirë këtu edhe Maqedoninë, për të hyrë në territorin e vendeve shteteve të BE-së duhet të paraqiten 72 orë para dhe të bëjnë një pagesë para-hyrëse prej 10 Eurosh.

Sistemi i ri ka për qellim kontrollimin dhe zvogëlimin e hyrjeve masovike të shtetasve nga Maqedonia, Serbia, Shqipëria dhe shteteve tjera jo anëtare të BE-së