ChatGPT është aktualisht një nga reklamat më të mëdha nga Silicon Valley. Pas tij është Mira Murati, një e re nga Shqipëria, shkruan Blick.

Si fëmijë, ajo ndoshta nuk do ta kishte ëndërruar kurrë që Mira Murati një ditë do të ishte përgjegjëse në fushën e inteligjencës artificiale.
Gruaja, e lindur në Shqipëri në vitin 1988, është mendja pas chatbotit të njohur ChatGPT , i cili mund të simulojë biseda dhe të shkruajë tekste në një kohë shumë të shkurtër.

Murati që në moshë të vogël ka qenë i interesuar për matematikën, videolojërat dhe rrjedhimisht edhe për inteligjencën artificiale, shpjegon ajo në një video prezantim për “Simpoziumin Goldlab”, ku prezanton zhvillimet pas ChatGPT. Megjithatë, në Shqipëri kishte pak mundësi për zbatimin praktik të ideve të tyre në atë kohë.

Nga Shqipëria në Silicon Valley
Prandaj ajo u zhvendos në SHBA, ku studioi inxhinieri në Kolegjin Dartmouth (New Hampshire) dhe më pas punoi në industrinë e teknologjisë për disa vjet. Kjo përfshinte një qëndrim në Tesla, ku ajo filloi të thellohej në aplikimet e inteligjencës artificiale, veçanërisht përmes teknologjive të makinave vetë-drejtuese.

Në vitin 2018 ajo përfundoi në kompaninë amerikane të teknologjisë OpenAI, nga e cila Elon Musk (51) ishte një nga anëtarët themelues.
Ajo është pas ChatGPT dhe Dall-E
Si Shef i Teknologjisë (CTO), dy zhvillime softuerike u krijuan nën udhëheqjen e saj në OpenAI, të cilat kohët e fundit kanë shkaktuar bujë të vërtetë: ChatGPT dhe Dall-E.

Ky i fundit funksionon si ChatGPT me inteligjencën artificiale: Nëse i jepni softuerit Dall-E një përshkrim imazhi, ai gjeneron imazhe të shpikura prej tij në vetëm disa sekonda.

Murati i tha revistës Time se një nga sfidat më të mëdha të ChatGPT është se modeli i bisedës mund të shpikte gjërat në atë mënyrë që softueri të mund të pretendonte me besim se ajo që u shpik ishte një fakt.

Murati ka dhënë një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e chatbot-it dhe është optimist për këtë zhvillim. Pavarësisht kësaj – ose ndoshta pikërisht për shkak të kësaj – ajo bën rregullisht fushatë për rregullimin e AI.