Janë të heshtura dhe hanë rreth 63kg gjethe në ditë, por pse njerëzit janë armiku më i madh i gjirafave?

Gjirafat jetojnë në zonën e Afrikës Jugore dhe janë kafshë shumë e dashur.

Fjala “gjirafë” mund të vijë nga fjala arabe, që do të thotë mbedhje, grumbullim (kafshësh), ose thjesht e gjatë.

Meshkujt mund të jenë të gjatë 4.5 deri 5.5 metra dhe të peshojnë deri në 1.360 kilogramë. Pesha rekord e një mashkulli ishte afërsisht 2,000 kilogram, dhe lartësia ishte 5.87 metra. Në përgjithësi, meshkujt janë më të mëdhenj se femrat, të cilat janë më të ulëta nga 70 deri në 100 centimetra, transmeton portal arbresh.info

Gjirafat e rritura nuk janë pre e grabitqarëve, por fëmijët e tyre janë. Statistikat tregojnë se 75 përqind e këlyshëve vuajnë nga luanët, leopardët, hienat, qenët e egër dhe krokodilët.

Popullsia e tyre është duke rënë ndjeshëm nga ndikimi njerëzor. Popullata lokale i përdor ato për dietën e tyre, dhe gjuetia ndaj tyre është duke u rritur gjithnjë e më shumë.

Në mënyrë që gjaku të pompohet deri në kokë dhe të sjellë oksigjen në tru, nevojitet një zemër e veçantë, e cila është 60 centimetra e gjatë në një gjirafë, duke peshuar më shumë se 11 kilogramë (25 herë më e madhe se një njeri), dhe pompon 60 deri në 75 litra gjak në minutë. Dhe presioni i gjakut është dy herë më i lartë se tek njerëzit.

Falë një sistemi shumë të sofistikuar të valvulave që rregullojnë rrjedhën e gjakut arterial dhe venoz, si dhe muret shumë të shtrënguara të enëve të gjakut që thithin trurin, gjirafat nuk ligështohen kur papritmas ngrenë kokën.

Gjirafat kanë njolla që mbulojnë tërë trupin, përveç barkut të poshtëm. Asnjë dy gjirafë nuk kanë të njëjtin model në trup.

Ata kanë qafë të gjata dhe të forta, të mbuluara me një mane të përbërë nga qime të shkurtra dhe të mprehta. Qafa përbëhet nga vetëm shtatë rruaza, si tek gjitarët e tjerë, por ato mund të jenë të gjera deri në 28 centimetra tek të rriturit. Kështu, qafa mund të arrijë dy metra. Këto kafshë kanë gjithashtu parakrahë pak të zgjatur, rreth 10 përqind më të gjatë se këmbët e pasme.

Ato ushqehen me gjethe të mimozës dhe hanë rreth 63 kg gjethe në ditë, ndërsa pinë rreth 30 litra ujë.