Muhamet Kelmendi

Presidenti i Maqedonise ne Samitin e Berdos, IVANOV, duke folur mbi gjendjen ne Ballkan, vetem akuzon te tjeret, si gjoja shkaktare te problemeve ne Maqedoni dhe nuk flete fare per veprimtarine kriminale dhe nacional-shoveniste te shtetit maqedon ndaj shqiptareve, i cili vazhdimisht, si me heret, edhe tash, ka intensifikua dhunen dhe masat diskriminuese mbi baze nacionale.

Z. Ivanov? Shqiptaret ne Maqedoni diskriminohen ashper.  Per kete flasin keto fakte:

1. Marreveshja e Ohrit nuk eshte realizuar.

2. Gjendja ekonomike e shqiptareve eshte keqesuar ashper.

3. Papunesia te shqiptaret eshte 2-3 here me e larte se te maqedonet.

4. Ne ushtri e ne gjykata, ne prokurori, ne polici dhe ne organet vitale te shtetit., as 5 % nuk jane shqiptare.

5. Ndaj shqiptareve eshte vepruar dhe veprohet me dhune dhe terror.

6. Me qindra shqiptare gjinden te burgosur me 10-20 vjet burg.

7. Gjuha shqipe nuk eshte gjuhe zyrtate.

8. Cka te thuhet per vrasjet ne Kumanove.

9. Tere Maqedonine e keni mbushur me skluptura te huaja.

10. Po amnestia e krimineleve maqedone pse u be?  

11. Po e ndertoni historine sllavo-maqedon me genjeshtra.

12. Po mohoni kulturen dhe historine shqiptare, vete cenjen e kombit. Kjo nuk eshte demokratike, nuk ka baze historike dhe nuk e siguron as barazine nacionale te shqiptareve me maqedonet. Perkundrazi? Ju Ivanov e kritikuat Greqine. Ne anen tuaj nacionaliste keni mbeshtetje politike te nacionalistet sllave. Po ju nuk kemi te drejte te kritikoni asnje shtet a demokraci perendimore dhe as te paraqiteni demokrat kur jeni shkaktar i dhunes shume te eger ne Maqedoni ndaj shqiptareve. Mos mendoni se shqiptaret e harruane Sopotin dhe Kumanoven; vrasjet dhe maltretimet qe i bete ne vatrat shqiptare. Nuk mund te akuzoni te tjeret kur ne Maqedoni keni pabarazi te madhe nacionale, shoqerore dhe ekonomike. Per te kritikuar me baze shtetet tjera, duhet Maqedonia te jete vet shembull i mire dhe demokrat ne Ballkan. E Maqedonua nuk ka asgje te mire. Aty ka dhune, vrasje eksploatim dhe diskriminim ndaj shqiptareve.