Ku mbeti plani ambicioz nga 2017 për të lidhur Danubin me Egjeun?

Greqia, Maqedonia e Veriut dhe Serbia duan të ndërtojnë një kanal i cili, sipas Aleksis Tsipras që “mund të ndryshojë gjithë gjeografinë e Ballkanit”. Kjo është ajo që tregon gazeta gjermane Die Ëelt në një artikull në edicionin e saj online duke iu referuar planeve për ndërtimin e një kanali që do të lidhë lumen Danub me detin Mesdhe.

Ky është një “projekt mbresëlënës” që synon lidhjen e Danubit përmes Moravës me Axios, i cili derdhet në Gjirin Termik, “në perëndim të Selanikut në Egje”, vë në dukje media gjermane. Nëse zbatohet, plani do të ishte një nga më të gjatët në Europë, tha ai, duke shtuar se “investitorët po kërkohen të mbulojnë kostot e larta”.

Sipas vlerësimeve, projekti i madh mund të arrijë 17 miliard euro me kosto. Ndërtimi i tij mund të përfundojë brenda gjashtë muajve, pasi të gjenden investitorët, ndërsa sqarohet gjithashtu se kompanitë kineze kanë treguar interes.

Die Ëelt gjithashtu i referohet deklaratave të djeshme nga Kryetari i selanikut Giannis Boutaris, i cili tha se gjatë vizitës së tij në Shkup, presidenti Gjorgje Ivanov i dha atij një video që përshkruan ëndrrën për këtë kanal.

Plani për ndërtimin e këtij projekti përmend edhe rrjetin gjerman të lajmeve n-tv në versionin e tij në internet.

“Ëndrra e një kanali. Një projekt ambicioz ndërtimi magjeps politikanët në Ballkan: Grekët, Skopjanët dhe Serbët duan të hapin një kanal lundrimi për të lidhur Danubin me Mesdheun. “Plani i vizionit mund të ndryshojë të gjithë rajonin përgjithmonë,”..

Përveç kësaj, ai karakterizon projektin e “dimensioneve historike” në mënyrë që t’i japë një shtysë të re aktivitetit ekonomik dhe tregtar të rajonit. Siç vëren n-tv, duke cituar raportet e mediave greke, “Selaniku në veçanti mund të përfitojë nga kjo.”