Frutat përtej shijes dhe aromës së ëmbël, ofrojnë shumë fibra, vitamina dhe minerale dhe janë një burim i mirë i karbohidrateve dhe antioksidantëve natyrorë. Si pjesë e një dietë të ekuilibruar dhe të bazuar në parimet e dietës mesdhetare, një i rritur i shëndetshëm duhet të konsumojnë 3-4 fruta në ditë ose dy gota lëng shtrydhur. Duhet të theksohet se lëngu i frutave nuk ka asnjë epërsi  ushqyese në krahasim me konsumin e një fruti të tërë. Për shkak të mungesës së fibrave, lëngjet kanë tendencë për të rritur nivelet e glukozës në gjak e cila është arsyeja pse njerëzit me diabet janë të rekomanduara për të konsumuar fruta të papërpunuara në vend që t’i pijnë ato si lëng.

Individët që vuajnë nga diabeti, këshillohet të konsumojnë frutat në formën natyrore, për shkak të sheqernave. Fruti kur konsumohet në mënyrë natyrale, absorbohet më ngadalë për shkak të fibrave të pasura, kalon ngadalë në gjak dhe nuk shkakton një rritje të mprehtë të sheqerit në gjak. Nëse një diabetik konsumon lëng frutash hypoglycemia do të rrisë sheqernat më shpejtë se sa fruti bio.

Një tjetër avantazh i konsumit të frutave, është fakti se ato përmbajnë pak kalori. Përveç avokados e cila ka 300 kalori dhe kjo për shkak të yndyrnave që përmban.