Marrëveshja e Prespës nuk e ka zgjidhur problemin

As problemi është zgjidhur, as Greqia nuk pa diçka të mirë. Vetëm një dëm të padurueshëm kombëtar, duke dhënë emrin, identitetin dhe gjuhën, thotë ish kryeministri grek, tani deputet nga Demokracia e Re, Andonis Samaras në intervistën për “Katimerini” lidhur me Marrëveshjen e Prespës, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Athina. Paralelisht, duke i sqaruar qëndrimet e tij, ai paralajmëron se kur tre momorandumet me Maqedoninë e Veriut do të vijnë për ratifikim në Parlament, ai nuk do të votojë për to.

“Në fillim, nuk kemi ‘zgjidhur’ kurrfarë problemi, thjeshtë problemin që e kemi pasur e transformuan në një tjetër – më të rrezikshëm!. Që i involvon edhe Bullgarinë edhe Shqipërinë dhe Kosovën. Edhe të tjerët, me shumë lloje të ‘dëshirave’. Ndërhyrja e dytë e Turqisë në rajon, nuk është ndërprerë pas Marrëveshjes së Prespës. përkundrazi, u përforcua. Dhe në fund, vendet të cilat na kanë shtyrë të lëshojmë pe para Shkupit, kur erdh koha të ballafaqohemi me provokimet nga Turqia, nuk e kanë përkrahur Greqinë!”, thotë Samaras në intervistën, transmeton MIA.

Ai shton se përkundrazi, “disa vazhduan ta furnizojnë me pajisje Turqinë”, ndërsa vendet të cilat tani hapur e përkrahin Greqinë, “siç është Franca përshembull, nuk e kanë përkrahur fuqimisht integrimin e Shkupit në Evropë”. “Sipas kësaj, as problemi nuk është zgjidhur, as Greqia nuk pa diçka të mirë. Vetëm dëm të padurueshëm kombëtar, duke e dhënë emrin, identitetin, gjuhën! Çka prisni të bëj?”, komentoi ish kryeministri grek lidhur me atë se cili do të jetë qëndrimi i tij kur memorandumet do të vendosen në votim në Parlament.