Qëllimi i Cook në udhëtimin e tij të tretë dhe të fundit ishte të gjente një Pasazh Veriperëndimor rreth Amerikës. Ai u largua nga Plymouth më 12 korrik 1776 dhe nëpërmjet Tenerife, Afrika e Jugut, Zelanda e Re dhe Tahiti u nis për në Oqeanin Paqësor të Veriut.

Aty, duke lundruar me anijen e tij “HMS Resolution” ai ndeshi në ishujt Havai, të panjohur deri atëherë për botën evropiane. Ai i quajti ata Ishujt Sandwich, për nder të John Montague, Earl-it të katërt të Sandwich-it, d.m.th Lord Sandwich. Hawaii rezultoi fatal për Cook pasi ai u vra atje një vit më vonë.

Sot ishujt e Havait (në Hawaiʻi Havai) janë pjesë e Shteteve të Bashkuara, një shtet federal më vete ku jetojnë 1,455,271 banorë, por vetëm 13% janë vendas.