Mijëra argjentinas protestojnë kundër masave shtrënguese ekonomike

Dhjetëra mijëra argjentinas marshuan në Buenos Aires, të enjten, duke mbajtur pishtarë, në të parën nga një seri protestash të planifikuara kundër programit të shtrëngimit të presidentit Mauricio Macri dhe kostos së lartë të shërbimeve publike.

Macri zvogëloi subvencionet për shërbimet publike dhe shërbime të tjera për të reduktuar deficitin kronik fiskal të vendit, duke shtyrë normat e energjisë elektrike dhe gazrave deri në 2,000 për qind që nga fillimi i mandatit të tij, sipas vlerësimeve të mediave lokale.

“Njerëzit nuk mund të arrijnë fundin e muajit. Të gjitha masat e marra nga qeveria shkojnë kundër punëtorëve”, tha Pablo Moyano, një udhëheqës i një bashkimi të shoferëve të kamionëve, gjatë protestës.

Demonstratat javore janë planifikuar deri në fillim të shkurtit, duke rritur presionin mbi Macri për të zgjidhur krizën ekonomike të vendit përpara një zgjedhjeje presidenciale në fund të këtij viti.

Vitin e kaluar, kur ekonomia u kontraktua, inflacioni u afrua 50 për qind dhe monedha Pesos humbi afër 50 për qind të vlerës së saj, Macri arriti një marrëveshje jopopullore me FMN për një likuiditet prej 57 miliardë dollarësh në këmbim të një angazhimi për të ulur defiçitin.

Protestuesit të enjten, të cilët ishin të paktën 20 mijë, mbanin figurat e Macrit dhe shenjat që lexonin “Mjaft programin e kursimit të Macri / FMN”, ndërsa ata marshuan pranë monumentit obelisk të qytetit drejt Kongresit.

Një bashkim i shoferëve të kamionëve dhe një federatë e sindikatave të punëtorëve organizuan protesta. Anëtarët e partive politike majtiste dhe argjentinasit e pavarur janë bashkuar në marshim.