Në pjesën e vjetër të Ohrit, në vend të shtëpive të vogla dhe të vjetra po mbijnë çdo ditë ndërtesa të reja disakatëshe, të cilat ia prishin pamjen kësaj pjese të qytetit. Banorët kërkuan nga institucionet rishikimin e objekteve të tilla në pjesën e vjetër të qytetit, e cila është nën mbrojtje të rreptë.

“Ligji për mbrojtjen e pjesës së vjetër të qytetit, nëse do të vazhdojë ky lloj ndërtimi, propozoj që parlamenti ta ndryshojë dhe ta emërtojë si ligj për shkatërrimin e pjesës së vjetër të qytetit, pasi vetë ligji thotë se përmasat e objekteve nuk guxojnë të ndryshohen as në gjerësi, as në gjatësi, as në lartësi,” tha Mirçe Risteski-banor.

“Të gjithë kemi ndërtuar shtëpi këtu, jemi banorë të vjetër dhe të gjithë kemi pasur ndjesi për fqinjët tanë dhe askush nuk e ka prishur rendin Ku janë përfaqësuesit e ligjit, përfaqësuesit e UNESCO-s t’i shohin këto punë,” u shpreh Mihailo Filev-banor.

Banorët thonë se pjesa e vjetër nuk ka më kapacitet për të përballuar presionin e ndërtesave të reja. Një shtëpi e re katërkatëshe tani po ndërtohet në shtëpinë e vjetër të ulët”.

“A është kjo ajo që UNESCO pret nga institucionet kompetente për trashëgiminë kulturore, a respektohen rekomandimet e UNESCO-s me atë që kënaqen individë. Në përgjithësi, do të jetë ndërtesë katërkatëshe, Plus 3 kate, do të jetë ndërtesë në pjesën e vjetër të qytetit,” tha Naum Ainoski-qytetar.

“Këtu hyjnë pajisje 20 tonësh, tre-katër përnjëherë. Askujt nuk i intereson kjo. Janë njoftuar disa herë institucionet, por askush nuk reagon,” deklaroi Kiril Dimitrov-banor.

Drejtoresha e muzeut në Ohër, nga ku duhet të jepet mendimi i nevojshëm i konservimit për ndërtime, thotë se gjithçka është në mënyrë të rregullt. Kjo po ndodh në kohën kur Ohri rrezikon të jetë në listën e zonave në rrezik nën mbrojtjen e UNESCO-s dhe vizitës së paralajmëruar të përfaqësuesve të tyre muajin e ardhshëm. /alsat.mk