Shumë bimë mund të kultivohen nga të egra si (kërpudhat, shpargujt dhe qepët ndër shumë të tjera), por brokoli nuk është një prej tyre.

Brokoli është një “zbulim njerëzor”. Ajo u kultivua nga bima e lakrës së egër, Brassica oleracea. Me origjinë nga Mesdheu lindor dhe Azinë e Vogël, brokoli me mbirje u kultivua në Itali në kohët e lashta romake dhe u prezantua në Angli dhe Amerikë në vitet 1700.

Ajo u kultivua për të pasur një shije dhe aromë specifike që ishte më e këndshme për njerëzit.

Ja se si funksionoi. Lakra e egër ka sytha të vegjël lulesh.

Në një mjedis të kontrolluar, ajo mund të detyrohet të riprodhohet shumë herë. Kur rritet një pasardhës i bimës me sytha më të mëdhenj e më të shijshëm, kopshtarët i hodhën bimët më pak të shijshme dhe filluan të riprodhoheshin nga ato.

Lulelakra u zhvillua nga një prej qindra varieteteve të brokolit.

Në natyrë nuk mund të gjeni një brokoli e cili ka mbier vet.