Si të lexojnë tjetrin në sy. Këshilla nga një agjente e FBI-së

“Nuk ka nevojë ta marrësh në pyetje, për të kuptuar se çfarë vërtitet në kokën e dikujt. Sinjalet janë gjithmonë të njëjtë, mjafton të dish t’i rrokësh”.

Fjalë të Larae Quy, ish­agjente e FBI­së, për 23 vite agjente e
kundërspiunazhit të FBI­së, sot lektore për teknika dhe këshilla se mund të “lexohet” personi që kemi përballë, si të kontrollohen emocionet, dhe si të kesh sukses në punë dhe jetë, transmeton ekonomiaonline. Ja 9 këshilla të saj për të kuptuar se kë kemi përballë, të nxjerra nga revista Inc.

1. Klasifikoni sjelljet që vini re tek të tjerët

Çdo person ka veçantitë e veta dhe adopton një sjellje të caktuar. Ka
nga ata që pastrojnë fytin, që shikojnë në dysheme ndërsa janë duke
folur, që kryqëzojnë krahët, që kruajnë kokën, që lëvizin qafën, që
hapin sytë, etj. Në përgjithësi nuk i kushtojmë shumë vëmendje
këtyre qëndrimeve, ose, në qoftë se e bëjmë, nuk e vërejmë në cilat
raste shfaqen. Në origjinën e këtyre veprimeve mund të jenë arsye të
ndryshme: mund të jenë manierizma, ose mund të jenë shenja të
zemërimit, nervozizmin, gënjeshtrës. Kalimi “në sitë” i sjelljeve të të
tjerëve, do ju ndihmojë që t’i njihni më mirë.

2. Vini re mospërputhjet

Kushtojini vëmendje çdo mospërputhjeje, midis modelit të sjelljes që
shihni normalisht në një person dhe veprimeve të tij jashtë të
zakonshmes. Për shembull: A keni vënë re se një nga furnizuesit tuaj
më të mëdhenj ka një zakon të kruajë fytin në mënyrë të përsëritur,
kur është nervoz? Ai e bën kur teksa përpiqet për të bërë ndryshime
në marrëveshjen tuaj tregtare. Dhe në qoftë se prapa kësaj fshihen
edhe gjëra të tjera? Nëse vëreni një qëndrim të tillë mund të këqyrni
mirë situatën duke bërë më shumë pyetje, se sa do të kishit bërë në
një situatë normale.

3. Kushtojini vëmendje tërësisë së gjesteve

Asnjë gjest apo fjalë të marra individualisht, nuk do të thonë asgjë,
por kur shtrembërimet e sjelljes bëhen më shumë se sa një, mbani
shënim. Për shembull, furnizuesi jo vetëm që vazhdon të pastrojë
fytin, por edhe tund kokën dhe lëviz këmbët. Bëni kujdes.

4. Krahasoni veprimet

A e keni vënë re që dikush vepron në mënyrë pakëz ndryshe nga
normalja? Zhvendosni fokusin tek pjesëtarët e tjerë të grupit, për të
parë mënyrën si ndërvepron me ta. Ndryshon shprehje? A ndryshojnë qëndrimi dhe gjuha e trupit?

5. Shihuni në pasqyrë

Neuronet në pasqyrë janë monitorë të ngulitur në trurin tonë, që
pasqyrojnë gjendjen e mendjes së të tjerëve, na lidhin me të tjerët në
mënyrë që ne të mund të kuptojmë sjelljen e tyre. Një buzëqeshje,
për shembull, aktivizon muskujt e buzëqeshjes në fytyrat tona, ndërsa një vrenjtje na çon në vrenjtje të mëtejshme. Kur ne shohim dikë që na pëlqen, vetullat dhe muskujt e fytyrës relaksohen, koka anohet pak dhe gjaku na fryn buzët. Nëse kur e shihni partneri nuk ndër­këmben atë që ju ndieni, mund të jetë duke dërguar një mesazh të qartë: nuk i pëlqeni, ose nuk është i kënaqur me diçka që ju keni bërë.

6. Identifikoni kush ka “zërin e fuqishëm”

Njeriu me më shumë ndikim, nuk është gjithmonë kush ndodhet në
krye të tavolinës. Kush është i sigurt në vetvete ka një ton zëri të
spikatur. Në një sallë mbledhjesh përreth një tryeze është e mundur
që personi më i sigurt të jetë edhe ai më me ndikim: qëndrim
ekspansiv, zë i fortë, buzëqeshje e gjerë (kujdes, mos ngatërroni zërin e lartë me zërin fuqishëm). Nëse je duke i propozuar një ide, një grupi personash, së pari kushtoji vëmendje liderit të tyre, që mundet edhe të ketë një personalitet të dobët, e për këtë arsye të mos jetë personi i duhur tek i cili të drejtoheni. Edhe pse në dukje mund të mos duket kështu, ai ose ajo varen në një masë të madhe nga të tjerët në marrjen e vendimeve, dhe është lehtësisht i/e ndikuar nga gjykimi i tyre. Prandaj identifikoni tek grupi “zërin e fuqishëm” dhe mundësitë tuaja për sukses do të rriten dukshëm.

7. Vini re ecjen

Shpesh herë, personat që ecin duke u lëkundur, nuk kanë fluidet në
lëvizje apo e mbajnë kokën ulur, nuk kanë besim tek vetja. Nëse vini
re këto tipare tek një anëtar i ekipit tuaj, mund të bëni një përpjekje
më shumë për ta lëvduar apo vlerësuar punën e tij/saj, me qëllim që
ta ndihmoni të ketë më shumë besim tek vetja. Ose gjatë një
mbledhjeje, mund t’i bëni pyetje që të nxjerrë jashtë idetë e veta.
për muzën që dashuronte, teksa të dy i afroheshin
vdekjes

8. Identifikoni fjalët e veprimet

Kur isha agjente e FBI, zbulova se fjalët janë mjeti më i mirë përmes
të cilit të hysh në kokën e një tjetër personi. Fjalët pasqyrojnë
mendimet, prandaj në një frazë është mirë të identifikosh më
domethënëset.

Për shembull, nëse shefi thotë që “është vendosur të blihet marka X”,
fjala përcjellëse është “vendosur”. Me shumë gjasë tregon që: shefi
juaj 1) nuk është impulsiv, 2) ka vlerësuar opsione të ndryshme, 3)
reflekton mbi gjërat. Fjalët që tregojnë veprime ofrojnë tregues për
mënyrën se si mendon një person.

9. Krijoni disa të dhëna të personalitetit

Secili prej nesh ka një personalitet unik, por ka disa vija udhëzuese që mund të ndihmojnë për të lexuar atë që keni përballë.
Ky person a shfaq një sjellje prej njeriu të mbyllur apo të hapur?
Në ç’mënyrë e përballon rrezikun dhe sigurinë?
Cila gjë e ushqen egon e tij?
Si sillet kur është nën stres?
Po kur është i relaksuar?