Sekretari i përgjithshëm i LSDM-së, Oliver Spasovski, përmes rrjetit social Facebook ka uruar 7 majin (Ditën e Policisë së Maqedonisë). Ai shkruan se MPB-ja asnjherë nuk do të jetë shtab partiak i ndokujt.
Ja postimi i tij i plotë në facebook:
“MPB asnjëherë më nuk do të jetë shtab partiak i ndokujt. Lufta kundër krimit dhe korrupsionit, fillon nga radhët e MPB. Në MPB nuk ka vend për kriminelë. Besimin do ta marrin me dekriminalizimin e policisë. Do të ndërtojmë polici e cila do të kujdeset për sigurinë e qytetarëve, polici e cila do të mundësojë siguri dhe jo frikë tek qytetarët. Profesionistët e vërtetë përsëri do të jenë krenar me këtë institucion”, shkruan Spasovski.

Oliver Spasovski
МВР нема повеќе никогаш да биде ничиј партиски штаб.
Борба против криминалот и корупцијата, почнувајќи од онаа во редовите на МВР. Во МВР повеќе нема место за криминалци.
Довербата ќе ја добиеме со деполитизација и декриминализација на полицијата. Ќе изградиме полиција која ќе се грижи за безбедноста на граѓаните, полиција која ќе влева сигурност, а не страв кај граѓаните.
Компромис нема, одложување нема. Вистинските професионалци повторно ќе бидат горди на оваа институција.
Честит 7-ми Мај денот на полицијата на Р. Македонија.