Nga VMRO-DPMNE, thonë që institucionet në vend nuk duhet heshtu për primitivizmin e Talat Xhaferit, pasi ai primitivizëm është dhunë ndaj punëtorëve, keqpërdorim i pozitës, shkelje e të drejtave të njeriut, dhe se sipas tyre ajo është në kundërshtim me të gjitha dokumentet për mbrojtjen e dinjitetit njerëzorë. Ata shtojnë se hapi i vetëm i ardhshëm në shoqëri do të ishte dorëheqja e Xhaferit.

“Asnjë institucion në vend nuk duhet të heshtë për primitivizmin e Talat Xhaferit në Kuvendin e Maqedonisë! Primitivizmi i Xhaferit është dhunë ndaj punëtorëve, keqpërdorim i pozitës, shkelje e të drejtave të njeriut, primitivizmi i Xhaferit është në kundërshtim me të gjitha dokumentet për mbrojtjen e dinjitetit njerëzor. Xhaferi në mënyrë më mizore e shkeli dinjitetin e pozitës së kryeparlamentarit dhe në përgjithësi pozitën e deputetit të Kuvendit të Maqedonisë. Hapi i vetëm i ardhshëm në çdo shoqëri demokratike do të ishte dorëheqja e parevokueshme e Xhaferit dhe dorëheqja e tij nga Kuvendi i Maqedonisë! Gjithçka tjetër është një fundosje e re në fatkeqësi”, thonë nga VMRO.

Ata shtojnë se kryeministri Kovaçevski me deklaratë e tij edhe një herë konfirmoi se është peng i krimeve të koalicionit BDI-LSDM.

“Dimitar Kovaçevski me deklaratën për primitivizmin e Xhaferit edhe një herë konfirmoi se ai është peng i krimeve të koalicionit BDI-LSDM. Kovaçevski konfirmoi se në vend që të jetë kryeministër, ai është peng dhe roje në qeverinë e BDI-së dhe se lejon arbitraritetin edhe nga niveli më primitiv të qëndrojë në pushtet! Primitivi nga Forini ka një funksion i cili është i dyti në vend dhe zëvendëson presidentin e shtetit kur ai mungon! Publiku pati mundësinë të dëgjonte personazhin e vërtetë të primitivit nga Forini. Një shpërthim kaq i padenjë primitiv zemërimi vë në pikëpyetje aftësinë e tij të biznesit dhe stabilitetin mendor në përgjithësi për të kryer funksione kaq të larta shtetërore! Shteti nuk guxon të jetë peng i krizave të abstinencës dhe zvogëlimit të afarizmit të një njeriu të emëruar në poste të larta shtetërore që LSDM të mbetet në pushtet. Shteti nuk guxon të jetë peng në duart e primitivit nga Forini vetëm për konkursin e BDI-së” VMRO

“Prandaj, ju bëjmë thirrje të gjitha institucioneve relevante shtetërore dhe joqeveritare në fushën e sigurisë dhe logjistikës së Kuvendit, si MPB, Prokurorinë Publike, Avokatin e Popullit, por edhe Komitetin e Helsinkit, sindikatat dhe Organizatat e tjera joqeveritare të hapin një rast në emër të dinjitetit dhe besueshmërisë së zyrës së Kryetarit të Kuvendit dhe Kuvendit në përgjithësi! Heshtja prej tyre do të thotë miratim dhe futje e një praktike të padenjë për çdo shtet demokratik! Nuk ka justifikim për qëndrimin e thjeshtë dhe primitiv ndaj punonjësve, nuk ka justifikim për sharjet dhe ofendimet, siç patI rastin të dëgjojë i gjithë opinioni në Maqedoni primitivin nga Forini, Talat Xhaferi! Askush në Maqedoni nuk është i obliguar apo i punësuar të pësojë ofendime me konotacione seksuale, të shahet dhe të përndiqet me fjalët “më i sëmurë” dhe “kufoma” nga primitivi nga Forin, vetëm që subjekti LSDM të qëndrojë në pushtet”.