Leximi është një komponent i rëndësishëm që forcon muskujt dhe ndihmon trurin për të kaluar lehtë stresin, përmirësimin e kujtesës dhe përqendrimit. Ka prova shkencore për përfitimet e leximit:

-Ndihmon në lehtësimin e stresit

 

Sipas një studimi nga Universiteti i Sussex, Angli, leximi mund të zvogëlojë nivelin e stresit me 68%. Leximi ishte metoda më e fortë për të ndihmuar trurin dhe trupin për t’u çlodhur. Kështu që herën tjetër që ju vini në shtëpi pas një dite të gjatë, merrni një libër nga biblioteka dhe humbni veten në atë për disa orë.

-Kjo ju bën më të ndjeshëm

Nëse ju jeni një lexues i pasionuar, shanset janë që nivelet e ndjeshmërisë tek ju janë shumë të larta. Leximi i shumë historive dhe karaktereve na ndihmon të kuptojmë mënyra të ndryshme të jetës. Ndjeshmëria është konsideruar të jetë një nga aftësitë më të rëndësishme që prindërit duhet t’i mësojnë fëmijës së tyre, në mënyrë që ata të mund të kuptojnë botën dhe njerëzit rreth tyre në një mënyrë pozitive.

-Leximi mund të përdoret si një metodë e terapisë

Kur ju lexoni një libër keni tendencë të harroni problemet tuaja, ose të gjeni përgjigje për nevojat tuaja. Leximi mund të shihet si një formë e terapisë, sipas Cristel Russell, një studiues i sjelljeve njerëzore. Ai vuri në dukje se njerëzit mund të lëvizin më lehtë nga konfliktet e tyre të fundit dhe të pazgjidhura përmes leximit.

-Përmirëson inteligjencën

Gjatë leximit, edhe pse duket e çuditshme, trillimi ndihmon në zhvillimin e trurit. Përveç kësaj, ju do të takoheni me fjalë të reja që do të pasurojnë fjalorin tuaj. -Përmirëson kujtesën Kjo është për shkak se leximi na detyron që të jemi të kujdesshëm për të kujtuar dhe për të ndjekur ngjarjet. Pra, nëse ju doni një përqendrim më të mirë, lexoni më shpesh.

-Zvogëlon rrezikun e Alzheimer

Nëse lexoni të paktën një orë çdo ditë ju mund të parandaloni sëmundjen Alzheimer. Leximi përmirëson fuqinë e trurit dhe kujtesës, duke zvogëluar shanset e sëmundjes.

-Ju ndihmon të flini gjumë më lehtë

Leximi ju ndihmon të relaksoheni, ‘shtet’ që siguron një gjumë të qetë./Revista Psikologjia/