Qershitë janë një burim i mirë i vitaminave A, B1, B2, B3, B6, C dhe K dhe i mineraleve kalium, kalcium, hekur, bakër, mangan, magnez, fosfor dhe zink, por a është mirë të hamë më shumë se 20 ?
Dhe ky frut njihet edhe për faktin se sapo marrim një qershi, nuk mund të ndalemi më, por ekspertët paralajmërojnë se nuk duhet ta teprojmë dhe të hamë shumë qershi në të njëjtën kohë, sepse mund të veprojnë si laksativ dhe të shkaktojnë dispepsi.
Prandaj, është mirë që t’i përmbaheni dozës së rekomanduar ditore prej rreth 150 gramë, që i përgjigjet sasisë prej rreth 20 qershish.
Qershitë përmbajnë gjithashtu fibra dietike, celulozë, pektinë, acide organike (malik, citrik dhe tartarik) dhe disa proteina dhe karbohidrate.
Ngjyra e kuqe e qershive jepet nga antocianinat dhe substancat e tjera fenolike me aktivitet antioksidues dhe antiplakje. Përveç kësaj, antocianinet kanë një efekt analgjezik dhe anti-inflamator dhe për këtë arsye janë shumë efektive në artrit.
Anthocyanins dhe proanthocyanidins në qershi ndihmojnë në shtypjen e simptomave të astmës dhe alergjisë, stimulojnë prodhimin e kolagjenit dhe lehtësojnë inflamacionin dhe spazmat e muskujve, kështu që lëngu i qershisë është treguar të jetë shumë i dobishëm për atletët, të cilët mund të lehtësojnë dhimbjet e muskujve pas vrapimit dhe aktiviteteve të tjera intensive.
Qershitë përmbajnë levulozë, një sheqer me indeks të ulët glicemik që trupi ynë e thith ngadalë, prandaj ky frut është shumë i dobishëm për diabetikët. Përveç ngrënies, ato mund t’i përdorni edhe për të përgatitur lëngje, akullore, sallata frutash dhe ëmbëlsira freskuese.