Edhe pse Mona Lisa është një nga pikturat më të famshme në botë, ajo është ende e mbuluar me mister. Kjo pikturë e krijuar nga Leonardo da Vinci dallohet nga buzëqeshja e saj misterioze.

Kanë kaluar më shumë se pesë shekuj nga krijimi i tij, por ka ende shumë pikëpyetje lidhur me çdo detaj të këtij portreti.

Ann Pizzorusso, një gjeologe dhe historiane e Rilindjes, beson se ajo ka zgjidhur një nga këto mistere – vendin ku u krijua piktura. Ajo përdori njohuritë e saj për të identifikuar peizazhin e pikturuar në portret.

Ura e shekullit të 14-të e parë në sfond tregon se piktura është krijuar në qytetin italian Lecco, në brigjet e liqenit të Komos, në rajonin e Lombardisë.

Duke kombinuar dy fushat shkencore me të cilat merret, Pizorusso beson se Leonardo nuk ishte vetëm një artist, por edhe një gjeolog i madh.

– Besoj se Leonardo ishte babai i gjeologjisë dhe një nga shenjat e tij tregtare është saktësia gjeologjike. Nëse shikojmë ndonjë foto me gurë ose bimë, do të shohim se gjithçka është bërë krejtësisht natyrale dhe e dallueshme. Kur shikoj pikturat dhe vizatimet e tij, shoh peizazhe gjeografike – thotë ajo.

Historianët e artit janë përpjekur të identifikojnë urën në pikturën e Mona Lizës prej vitesh.

– Mësova se pothuajse të gjithë u kushtuan vëmendje urave, gjë që është si të kërkosh një mini bakër (makinë). Në Itali janë në çdo hap – shton ajo.

Pizzorusso i lidhi tiparet gjeologjike të portretit të Mona Lizës me Lecco, një qytet në brigjet e liqenit Como në Italinë Veriore, ku ajo beson se vepra ishte pikturuar.

– Leonardo kaloi shumë kohë pranë Komos, duke u përpjekur të ndërtonte një kanal nga Milano në këtë liqen dhe nuk ia doli dot sepse kishte shumë pjesë shkëmbore – shton ajo.

Pizzorusso sugjeron se vargmalet në pikturë përfaqësojnë Alpet, të cilat Leonardo dihet se i ka vizituar.

Për të përcaktuar vendndodhjen, Pizorusso përdori aplikacione gjeologjike si Google Maps dhe Google Earth, si dhe drone.

Teoritë që nga viti 2011 sugjerojnë se ura dhe rruga e gjetur në portretin e Mona Lizës janë të lidhura me Bobbia, një qytet i vogël në Italinë Veriore.

Sipas pretendimeve të vitit 2023, Leonardo da Vinci pikturoi një urë në provincën e Arezzo. Në të kaluarën, ura Ponte Romito ishte e lidhur edhe me pikturën e Mona Lizës.

Leonardo da Vinci, autori i pikturës, ishte jo vetëm një artist, por edhe një skulptor, inxhinier, shkencëtar, matematikan dhe shpikës. Edhe pse kanë kaluar më shumë se 500 vjet, zbulimet e tij i hapën rrugën stilit të jetesës së sotme.