Në Spitalin Klinik në Kroaci, javën e fundit janë kryer 12 transplante organesh në shtatë marrës, duke përfshirë transplantin e parë të pesë organeve në një pacient. Ai pacient mori një stomak, zorrë të hollë dhe të trashë, mëlçi dhe pankreas.

“Ky lloj operacioni kryhet vetëm në 11 qendra evropiane dhe dhjetë operacione të tilla kryhen çdo vit në të gjithë Evropën”, tha drejtori i spitalit, Mario Staresinic.

Pacienti që ka marrë pesë organe ka lindur në vitin 1969, po shërohet mirë dhe gjendja e tij do të monitorohet për javë të tëra nga një ekip mjekësh: anesteziologë, kirurgë, internistë, gastroenterologë, nefrologë, patologë dhe radiologë.

Ai vuan nga trombofilia, nga e cila e ka stomakun plot me vaza të trasha dhe të paktën një gjakderdhje të brendshme në ditë, prandaj e vetmja mundësi ishte transplantimi. Ky operacion ishte gjithashtu një ritransplantim sepse pacienti kishte marrë tashmë një mëlçi në vitin 2023.

“Ky është suksesi i gjithë ekipit. Kur fillon transplanti, nuk keni shumë kohë. Të gjithë ne, nga shoferët që transportonin organet nga Osijeku e deri te kirurgët, duhej të ishim të koordinuar në mënyrë perfekte. Arritëm të bëjmë gjithçka për më pak se gjashtë orë”, tha Stipslav Jadrijevic, udhëheqësi i ekipit që kreu operacionin tre ditë më parë.