Rëndësia e qëndrimit të hidratuar në mënyrë adekuate nuk mund të mbitheksohet. Por, ndonjëherë, mënyra se si e pini lëngun ka rëndësi. E keni vënë re se kur përdorni kashtë për të pirë, mund të keni probleme me fryrje dhe gazra?
Sipas gastroenterologut Dr. David Clarke, ky proces quhet aerofagia, që do të thotë gëlltitje e tepërt e ajrit. Ajri që thithni me lëngun mund të grumbullohet në stomak dhe të shkaktojë shqetësim.
Si ndikon kashta në fryrje?
Kur futni kashtën në pije, ajo ruan ajrin bashkë me lëngun. Ai ajër “udhëton” në traktin tuaj të tretjes, duke shkaktuar fryrje dhe gazra. Kashtët më të mëdhenj mbajnë më shumë ajër. Po ashtu, kur pini lëng me kashtë, e tërheqni lëngun më me forcë, gjë që rrit sasinë e ajrit që merrni.
Si të parandaloni fryrjen?
Pini ngadalë: Merrni kohën tuaj për të pirë dhe shmangni kashtat e letës, duke preferuar ato metalike ose plastike.
Mos hani shumë shpejt: Jepni vetes kohë për të përtypur dhe shmangni bisedat gjatë këtij procesi, thotë mjeku.
Dr. Clarke nënvizon se gazrat dhe fryrjet që shkaktohen nga përdorimi i kashtës nuk janë të rrezikshme, por mund të jenë të pakëndshme, pasi shkaktojnë gulçim dhe gazra.
Kur duhet të shqetësoheni?
Fryrja mund të ketë edhe shkak tjetër, siç është bllokimi i pjesshëm i zorrëve. Kjo mund të ndodhë për shkak të inflamacionit që shkakton ënjtje të indeve, tumorëve (beninj ose malinj), dhëmbëzave, ose dëmtimeve nervore. Gazrat dhe përmbajtjet e tjera nga zorrët mund të bllokohen, duke bërë që muret e zorrëve të zgjerohen, dhe kjo aktivizon nervat e dhimbjes. Nëse bllokimi vazhdon, mund të shkaktojë më shumë dhimbje, të vjella, madje edhe dëmtime të mureve të zorrëve.