Në shumicën e rasteve kur një pacient përjeton një arrest kardiak, një defibrilator i dorëzuar nga droni përdoret për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm ose vdekjen.

“Përdorimi i defibrilatorëve është faktori më i rëndësishëm për të shpëtuar jetë. Ne kemi përdorur dronë të pajisur me defibrilatorë që nga vera e vitit 2020 dhe një studim ka treguar se dronët mbërrijnë në skenë disa minuta përpara ambulancave. Kjo kohë i lejon njerëzit të përdorin defibrilatorë në vendngjarje në disa raste”, tha hetuesi kryesor Andreas Claesson.

Arresti kardiak është një gjendje mjekësore potencialisht fatale që ndodh kur zemra papritmas ndalon së rrahuri. Kjo mund të ndodhë si pasojë e një ataku në zemër, aritmive ose çrregullimeve të tjera të zemrës. Për të shpëtuar jetën e një personi, kërkohet ndërhyrje e menjëhershme.

Përdorimi i defibrilatorit është një nga ndërhyrjet më të rëndësishme në rast të një ataku kardiak. Defibrilimi është një procedurë mjekësore në të cilën një dozë terapeutike e energjisë elektrike shpërndahet në zemër për të rivendosur një ritëm normal të zemrës. Defibrilatorët përdoren në mënyrë rutinore për këtë qëllim në vende publike, shtëpi dhe spitale. Kjo është arsyeja pse dërgimi i tyre në vendet ku ka ndodhur një atak në zemër është kritike.