Aktualisht ka një moment kritik, ku përparimet ruse dhe stagnimi perëndimor përbëjnë një kërcënim të rëndësishëm, duke e riformuar potencialisht konfliktin më të madh tokësor në Evropë që nga vitet 1940.Duke udhëtuar nga Konferenca e Sigurisë në Mynih drejt vijave të frontit të Ukrainës, zhgënjimi i liderëve perëndimorë dhe presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky është i dukshëm. Paralajmërimet për Ukrainën që po përballet me pengesa në vijën e frontit për shkak të paketës së vonuar të ndihmës prej 60 miliardë dollarësh nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara, tani janë kthyer në një realitet të ashpër.Pavarësisht premtimeve dhe retorikës nga konferenca e Mynihut, pak përparim është bërë. Ukraina po humb si njerëz ashtu edhe territor, duke u përballur me një krizë të ashpër dhe të menjëhershme. Pas muajsh bllokimi, ndryshime të rëndësishme në vijën e frontit janë tani një mundësi reale.Vdekja tragjike e liderit të opozitës ruse, Alexey Navalny, e ka sjellë brutalitetin e regjimit të Putinit në fokus të fortë për liderët evropianë. Megjithatë, përkundër pritjeve, konferenca përfundoi pa përparime të mëdha. Përgjigja e administratës Biden ka qenë e kufizuar, pa masa të rëndësishme të shpallura edhe disa ditë pas vdekjes së Navalny.Ndërkohë, Zelensky, duke iu drejtuar konferencës menjëherë pas tërheqjes së Ukrainës nga qyteti i rëndësishëm Avdiivka, zbuloi se urgjenca për ndihmën shumë të nevojshme amerikane mbetet e paplotësuar.Humbja e fundit e Avdiivka nga Ukraina nuk nënkupton një ndryshim të madh në fatin e Kievit. Megjithatë, ajo nënvizon presionin e jashtëzakonshëm të ushtruar nga Rusia dhe realitetet komplekse politike me të cilat përballet Ukraina.Aftësitë dhe synimet ushtarake të Rusisë mbeten të pasigurta. Megjithatë, ata kanë nevojë të madhe për një fitore përpara rizgjedhjes së ardhshme të Putinit si president. Aseti kryesor i forcave ruse është këmbëngulja e tyre, në kontrast me mungesën e fuqisë punëtore dhe sfidat logjistike të Ukrainës.Ndikimi i pavendosmërisë së Kongresit është tashmë katastrofik. Besimi se injorimi i Ukrainës do ta pengojë Putinin është provuar i rremë. Perëndimi përballet me pyetje ekzistenciale në lidhje me ofrimin e ndihmës urgjente për të parandaluar që lufta e Ukrainës ta përfshijë edhe Evropën./CNN