Një ekip nga Instituti Kërkimor i Demencës në Mbretërinë e Bashkuar në Universitetin e Cardiff përdori inteligjencën artificiale për të analizuar të dhënat nga 103,712 përdorues të orëve inteligjente. Duke gjurmuar shpejtësinë e lëvizjes së tyre për një javë midis 2013 dhe 2016, ata ishin në gjendje të parashikonin se kush do të zhvillonte sëmundjen e Parkinsonit.

Ata shpresojnë që në të ardhmen orët inteligjente të mund të përdoren si mjet depistimi, pra një lloj ekzaminimi parandalues ​​për të zbuluar sëmundjen në një fazë të hershme. Por për të kontrolluar se sa të sakta janë këto rezultate, është e nevojshme të kryhen më shumë prova dhe të krahasohen gjetjet e tyre me të dhëna të tjera të mbledhura në mbarë botën, thanë studiuesit për revistën Nature Medicine. Truri i njerëzve me sëmundjen e Parkinsonit dëmtohet gjithnjë e më shumë me kalimin e viteve.

Disa nga simptomat janë:

-dridhje ose dridhje e pavullnetshme

-xhirimi i ngadalësuar

-muskuj të ngurtë dhe jo fleksibël

Por në kohën kur bëhet një diagnozë, shpesh ka dëmtime të pakthyeshme të qelizave të trurit.

Me rreth 30 për qind të popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar që vesh orë inteligjente, ato mund të jenë një mënyrë e lirë dhe e besueshme për të zbuluar sëmundjen e Parkinsonit në një fazë të hershme, tha Dr Cynthia Sandor, e cila drejtoi hulumtimin. Ai thotë se kanë vërtetuar se falë të dhënave të mbledhura gjatë një jave mund të parashikohen ngjarjet e shtatë viteve të ardhshme.

“Me këto rezultate, ne mund të zhvillojmë një mjet të rëndësishëm shqyrtimi për të ndihmuar në zbulimin e hershëm të sëmundjes së Parkinsonit.”

“Kjo ka rëndësi të madhe për kërkimin, por edhe për praktikën”, thotë ai.

Ai shpjegon se kjo mënyrë mund të gjejë kandidatët e duhur për provat klinike, por edhe të lejojë pacientët në të ardhmen të fillojnë trajtimin në një fazë më të hershme të sëmundjes, kur trajtime të tilla bëhen të disponueshme.

Hulumtimi përdori bazën e të dhënave të hollësishme të Biobank Britanik për gjendjen shëndetësore të më shumë se gjysmë milioni njerëzve. Dr Catherine Peel, e cila mori pjesë në hulumtim, tha se dukej se orët inteligjente mund të dallonin sëmundjen e Parkinsonit nga faktorë të tjerë që ndikojnë në lëvizje, si mosha ose dobësia.

“Ne e krahasuam modelin tonë me një sërë çrregullimesh të ndryshme, duke përfshirë lloje të tjera të çrregullimeve neurodegjenerative.

“Ne gjithashtu krahasuam modelin tonë me njerëzit me osteoartrit dhe çrregullime të tjera të lëvizjes”, thotë Dr Peel.

Ai shton se ky është një avantazh që u jepet duke punuar me një bazë të dhënash siç është Biobank Britanik.

“Rezultatet e njerëzve të diagnostikuar me sëmundjen e Parkinsonit kanë qenë mbresëlënëse,” thotë ai.

Ai shton se “njerëzit gjithmonë do të jenë në gjendje të zgjedhin” nëse do t’u thuhet se kanë Parkinson vite përpara se të shfaqen simptomat e para.

“Shpresojmë që duke punuar në këtë fushë, do të jemi në gjendje të dalim me terapi të reja që do të na lejojnë të ngadalësojmë përparimin e sëmundjes”, thotë Peel.