Çmimet e lëngut të portokallit kanë arritur nivele rekord për shkak të motit të keq dhe sëmundjeve në Brazil, eksportuesi më i madh në botë. Kjo i shtyu prodhuesit të hetonin nëse mund të përdornin mandarina për të bërë pijen, raporton Financial Times.

Kontratat e së ardhmes së lëngut të portokallit, të cilat lejojnë lojtarët e industrisë të mbrojnë nga luhatjet e çmimeve, janë rritur ndjeshëm që nga viti 2022, kur një uragan dhe më pas një valë e ftohtë fshinë hektarë pemë portokalli në Florida, një rajon i madh prodhimi në SHBA prodhuesit më të mëdhenj në botë. Por rritja e fortë u përshpejtua ndjeshëm këtë muaj pasi perspektiva e një kulture të dobët në Brazil e futi tregun në panik.

Koncentratet e koncentratit të lëngut të portokallit të tregtuara në bursën Interkontinentale në Nju Jork arritën të martën 4.92 dollarë për paund, gati dyfishi i çmimit të një viti më parë.

“Është një krizë,” thotë Kees Cools, president i Shoqatës Ndërkombëtare të Lëngjeve të Fruta dhe Perimeve (IFU). “Nuk kemi parë kurrë diçka të tillë, edhe me të ftohtin ekstrem dhe uraganet”, shton ai.

Mungesa e madhe po nxit frikën për një rritje çmimi që do të godasë konsumatorët dhe do të prishë industrinë globale të lëngut të portokallit, tha IFU.

Kultivuesit zakonisht mund të kapërcejnë dallimet e shijes midis stinëve duke përzier furnizime me lëng portokalli të ngrirë, i cili mund të zgjasë deri në dy vjet, nga sezoni i kaluar me korrjen më të fundit. Por tre vite radhazi të shkurtimeve të furnizimit kanë bërë presion mbi stoqet.

Zgjidhja afatgjatë për mungesën e portokallit, sipas Cools, mund të jetë prodhimi i lëngut të portokallit nga pemët e mandarinës, pemët e të cilave janë më rezistente ndaj ndryshimeve klimatike në zonat e prodhimit.

Opsioni i vetëm afatgjatë, “pa ndikuar në shijen dhe imazhin natyral të produktit”, mund të jetë “përdorimi i llojeve të ndryshme të frutave”, vëren Kulls.

Industria tashmë po eksperimenton. Në Japoni, e cila normalisht importon 90% të lëngut të saj të portokallit kryesisht nga frutat e rritura në Brazil, kriza e ofertës është përkeqësuar nga jeni i dobët, i cili ka rritur më tej çmimet e importit. Seven & Holdings, pronare e zinxhirit të supermarketeve 7-Eleven, po i drejtohet furnizimit lokal të mandarinës me lançimin e mandarinës dhe lëngut të portokallit.

IFU po shqyrton fillimin e procesit rregullator për të lejuar që pija të përmbajë agrume të tjera përveç portokallit, tha Cools. Kjo do të kërkojë ndryshime legjislative, së pari në kodin ushqimor Codex Alimentarius të krijuar nga organet e OKB-së, dhe më pas në nivel kombëtar si rregulloret e Administratës së Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së.

Arsyet për rënien aktuale të furnizimeve mund të gjurmohen në 20 vjet më parë, kur gjelbërimi i agrumeve, një sëmundje e pashërueshme e përhapur nga afidet thithëse të farave që i bën frutat e pemëve më të hidhura përpara se t’i shkatërrojë plotësisht, u identifikua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara. .

Deri në vitin 2008, ajo ishte zgjeruar në Florida, e cila historikisht përfaqësonte mbi 80% të furnizimit të SHBA. Dy dekada më parë, Florida prodhonte rreth 240 milionë raste me lëng portokalli në vit, tha Cools. Sot, prodhimi, i përkeqësuar nga ndryshimet klimatike, është ulur në vetëm 17 milionë tonë.

Brazili ndërhyri për të kompensuar mungesën, por tani vendi që drejton bujqësinë e Amerikës së Jugut gjithashtu ka filluar të luftojë. Këtë vit, prodhimi ra me një të katërtën në 232 milionë raste me lëng portokalli, sipas të dhënave nga organizata e kultivuesve të agrumeve Fundecitrus.

Portokallitë e Brazilit janë goditur nga temperatura më të larta se zakonisht dhe më pak shi, tha Andres Padilla, një analist në Rabobank. Më pak se një e treta e fermave janë të ujitura, madje edhe ato “po luftojnë”, shton ai.

Rabobank vlerëson se gati 40% e portokalleve në rajonin kryesor të prodhimit në juglindje të vendit janë të infektuara me gjethet e agrumeve.

Sëmundja gjithashtu bën që portokalli të bjerë më herët, që do të thotë se fermerët korrin më herët se zakonisht, gjë që nga ana tjetër ndikon në “shijen”, tha Padilla, duke shtuar se “krijon sfida për industrinë e lëngut të portokallit”.

Mënyra e vetme për të trajtuar sëmundjen është çrrënjosja e pemës, “gjë që fermerët nuk duan ta bëjnë sepse ka ende portokall”, thotë Cools. “Por rendimenti është i dobët dhe cilësia e frutave është gjithashtu e dobët”, shton ai.

Drejtuesit e industrisë thonë se konsumatorët ka të ngjarë të ndjejnë efektet për vite me rradhë. Shumë prodhues tashmë po kalojnë kostot e tyre të rritura tek konsumatorët.

Në të njëjtën kohë, kërkesa e konsumatorit nuk tregon shenja uljeje. Para pandemisë së koronavirusit, disa amerikanë hoqën lëngun e portokallit, të zënë ngushtë nga përmbajtja e tij e sheqerit, dhe iu drejtuan suplementeve për të marrë dozën e tyre ditore të vitaminës C, tha Jack Scoville, një ndërmjetës në Price Futures Group në Çikago. Por “gjatë Covid, shumë njerëz rizbuluan lëngun”, shton ai.