Flokët e thinjura janë shenjat e para të dukshme të plakjes.

Mirëpo, thinjat nuk do të thonë domosdoshmë

risht plakje. Flokët gri shfaqen atëherë kur gjëndrat në kokë prodhojnë më pak melaninë, pigment që i jep flokëve ngjyrën e saj.

Mosha më e zakonshme kur fillojnë të shfaqen thinjat e para është në të 30-at edhe pse disa gra hetojnë thinjat edhe në të 20-at e tyre.

Mosha se kur plakeni është e lidhur me etninë tuaj si dhe historinë tuaj familjare. Për këtë, ju mund të pyesni prindërit dhe gjyshërit tuaj se kur ata kanë filluar të ballafaqohen me thinja për herë të parë.

Nëse mendoni se jeni duke u “zbardhur” herët, ekzistojnë një sërë arsyesh tjera pse po ndodhë kjo. Pirja e duhanit, për shembull, është njëra nga arsyet.

Faktorët mjedisor, sikurse ndotja e ajrit gjithashtu përbëjnë një tjetër faktor.

Në raste të rralla, plakja e parakohshme mund të jetë e lidhur me ndonjë arsye shëndetësore sikurse vitiligo (gjendje e cila bënë që lëkura të humb pigmentimin), anemia, problemet me hipofizë qapo gjëndrat tiroide.