Vlerësimi I bujqve është se çmimi i blerjes së specit industrial, i cili përdoret për përgatitjen e supës dimërore, do të jetë rreth 50 denarë. Natyrisht, kjo shumë do të jetë më e lartë në shitje me pakicë dhe do të varet nga shuma e marzhit që do të përcaktohet nga tregtarët.

Prodhuesit e kulturave të kopshtit për momentin nuk presin ndryshim në çmimet e domateve, specave dhe trangujve, të cilët tani shiten nga 70-100 denarë, por ende lënë hapësirë për ndryshime të mundshme. Ka disa arsye për rritjen e mundshme të tyre, por disa veçohen si kryesoret.

Ndryshimet klimatike kanë ulur prodhimin, por problem gjithnjë e më i madh është mungesa e fuqisë punëtore për shkak të largimit masiv të të rinjve jashtë vendit.

“Këto janë arsyet kryesore pse çmimet e produkteve të kopshtit janë të larta. Prodhimi është zvogëluar për dhjetëfish, gjegjësisht janë reduktuar sasitë e kulturave të mbjella për 30-40%,” thotë për “Lokalno” Risto Velkov, kryetar i Sindikatës së Bujqve nga Strumica.

Problem për të cilin askush nuk mund të përcaktojë me siguri çmimet e ardhshme është fakti se Maqedonia është gjithnjë e më e varur nga importi i produkteve bujqësore.

“Duhet të importojmë gjithçka që ta kemi në tregje, por tani nuk ka ku të shkojë. Për shkak të ngrohjes globale, domethënë fatkeqësive të motit, Vojvodina dhe Sllovenia pësuan, kështu që të korrat e mbjella atje u shkatërruan, prodhimi u zvogëlua. Ne ishim të varur nga karrotat e Vojvodinës, por këtë vit karrotat nuk mund të arrijë ende sepse atje janë shumë të shtrenjta dhe çmimi është i bazuar në kushtet e vështira të prodhimit, shirat e dendur dhe thatësirat rraskapitëse”, thotë bujku Krsto Kërstovski, përcjell PRESSonline.al

Ai kultivon karrota të cilat aktualisht shiten me shumicë për 30 denarë. Ai vëren se me daljen në treg çmimi i tyre rritet edhe më shumë dhe paratë, siç thotë ai, nuk përfundojnë te bujku por te qiramarrësit.

Bujqërit kujtojnë edhe të kaluarën kur kishte prodhues të vegjël që plotësonin tregun, por tani dalëngadalë po mërgojnë dhe po largohen nga fshatrat, duke lënë pas arat e papunuara. Sipas tyre, një pengesë e madhe janë edhe tregjet, pra fakti që nuk ka ku të tregtohet produktet.

“Ne e kemi tregun kuantik dhe për mua nuk ka asnjë problem sepse bart një sasi më të madhe të mallit dhe mund të fitoj.Nga ana tjetër prodhuesi i vogël për një thes spec duhet të paguajë 300-400 denarë për hyrje, që është një shumë që ai nuk do të mund ta fitojë nga shitja. Njerëz të tillë dalëngadalë pushuan së prodhuari, dhe ato janë shumë njerëz”, thotë Krstevski, përcjell PRESSonline.al

Përkundër problemeve që theksojnë, prodhuesit e kulturave hortikulturore kanë të përbashkët mendimin se janë të kënaqur me çmimet aktuale të produkteve të tyre.

“Që në fillim çmimet e lakrës së pranverës dhe të domates e kastravecit ishin të mira dhe të kënaqshme në raundin e parë të prodhimit. E njëjta situatë është edhe në ciklin e dytë, gjegjësisht për kulturat e dyta – kastravecin dhe domatet, kështu që jemi të kënaqur”, thotë Velkov.
Ndërkohë, prodhuesit e kulturave të hershme të kopshtit, grurit dhe elbit të prodhuar në kushte të kontrolluara, morën tre masa të reja mbështetëse pak ditë më parë. Në këtë mënyrë kompensohet diferenca ndërmjet çmimit të prodhimit dhe shitjes, si pasojë e ngrirjes së çmimit të qeverisë për pemët-perimet.

Nëpërmjet Programit të Ndërhyrjes krijohet një masë mbështetëse financiare për sasitë e shitura të domates, specit dhe kastravecit të prodhuara në kushte të kontrolluara. Përfitues të kësaj nënmase janë njësitë bujqësore që janë prodhues të domates dhe trangujve në ambiente të mbyllura për prodhim në kushte të kontrolluara dhe që kanë paraqitur kërkesë. Shuma e mbështetjes financiare nga kjo masë është 35 denarë për kilogram për domatet që janë prodhuar dhe shitur në periudhën prej 5 prillit deri më 31 maj 2023 dhe 30 denarë për kilogram për kastravecat që janë prodhuar dhe shitur në periudhën nga 5 prilli deri më 15 maj 2023.