Udhëtimi ajror është forma më e sigurt e transportit. Edhe pse mund të të duket më i frikshëm nga gjithë llojet e tjera, në fakt është më i sigurti. Në vitin 2016, për të shtatin vit radhazi, saktësisht zero njerëz vdiqën nga përplasjet e avionëve në linjat ajrore. Ekspertët vlerësojnë se gjasat e përgjithshme për të humbur jetën në një aksident ajror janë pafundësisht të vogla.

Por udhëtarët kuriozë dhe frikacakë mund të pyesin ende për vendin më të sigurt në rast të një aksidenti shumë të pamundur. Përgjigja varet nga lloji i aksidentit.

“Çdo incident apo përplasje është unik”, tha Alison Duquette, një zëdhënëse e Administratës Federale të Aviacionit. Për shembull, problemi mund të vijë nga një ulje në ujë ose një përplasje në pistë. Si rezultat, ajo tha: ‘Nuk ka një ndenjëse më të sigurt’.

Bordi Kombëtar i Sigurisë së Transportit nuk mban statistika të lidhura me vendet dhe nuk ka bërë studime për vendet më të sigurta të avionit.

Por në vitin 2007, Popular Mechanics analizoi të dhënat e NTSB për çdo përplasje avioni komercial në SHBA që nga viti 1971 që kishte të mbijetuar dhe viktima dhe për të cilin ishte e disponueshme një tabelë e detajuar e vendeve. Konkluzioni i tyre?

Pasagjerët pranë bishtit të një avioni kishin rreth 40% më shumë gjasa për t’i mbijetuar një përplasjeje sesa ata në pjesën e përparme.

Vendet në pjesën e pasme të avionit, prapa skajit të krahut, kishin një shkallë mbijetese prej 69 për qind, ndërsa ulëset mbi krahun kishin një shkallë mbijetese prej 56 për qind. 15 për qind e ulëseve të përparme kishin një shkallë mbijetese prej 49 për qind, zbuluan analistët.

Grupi e ngushtoi kërkimin në 17 aksidente që datojnë që nga viti 1985, të cilat kishin si viktima, ashtu edhe të mbijetuar dhe për të cilat ishin në dispozicion tabelat e ulëseve. Pjesa pas e avionit është më e sigurtë se pjesa para. Kurse pjesa e mesit është më e sigurta nga gjithë pjesët e tjera.

Sigurisht, ka mënyra për të rritur shanset tuaja për të mbijetuar pavarësisht se ku jeni ulur. Kushtojini vëmendje konferencës së sigurisë, njihni numrin e rreshtave në daljen tuaj më të afërt dhe jini të përgatitur për të përmbajtur veten në rast të një përplasjeje shumë të pamundur.