Disa shenja që tregojnë se si mund të jeni intolerant ndaj sheqernave

Ne shpesh nuk arrijmë t`i njohim simptomat e intolerancës së karbohidrateve dhe madje gabimisht mund ti marrim si shenja të problemeve të tjera. Kjo gjendje shfaqet kur trupi juaj nuk mund të tresë në mënyrë efektive ushqime që përmbajnë niseshte ose që kanë shumë sheqer, si pjata të përpunuara, disa fruta dhe qumësht.

Intoleranca ndaj sheqernave është e zakonshme, veçanërisht tek fëmijët, dhe mund të shkaktojë shumë shqetësime. Më poshtë po ju tregojmë disa shqetësime që personat intolerantë ndaj karbohidrateve mund të kenë kur konsumojnë ëmbëlsira:

Keni dhimbje stomaku

Si në shumë raste kur trupi juaj ka probleme me tretjen, një nga shenjat e para që keni intolerancë ndaj sheqerit janë ngërçet në stomak. Edhe pse frutat dhe perimet janë të shëndetshme dhe ne duhet të mbajmë një dietë të ekuilibruar, disa prej tyre mund të kenë shumë karbohidrate dhe niseshte, pra, mund të krijojnë probleme me tretjen. Midis tyre përmendim misër, patate të ëmbla, quinoa, banane, tërshëra, mollë dhe mango. Sigurisht, jo domosdoshmërisht tregojnë se nuk mund të tresni karbohidratet ose sheqernat. Ky problem zakonisht ndiqet nga më shumë simptoma.

Filloni të ndjeni përzierje

Përveç dhimbjeve, përzierja dhe marramendja mund të jenë një tregues tjetër. Ushqime të tjera që shpesh përmbajnë sheqerna të fshehura janë trajtime të ëmbla të përpunuara, meze të kripura si patate të skuqura ose arra, salca sallate, zhytje, salca makarona dhe tërshërë. Për të qenë në anën e sigurt, gjithmonë kontrolloni përbërësit që janë shënuar në paketim për të shmangur ndërprerjet e padëshiruara të tretjes.

Barku juaj fryhet

Dhimbjet dhe të përzierat shpesh ndiqen nga një tregues tjetër i intolerancës, i njohur si fryrje. Edhe pse është shumë e zakonshme të ndiheni të fryrë në bark pasi keni ngrënë disa lloje ushqimesh ose vakte të mëdha, duhet të keni kujdes për sheqernat në veçanti. Embëlsuesit janë produkte të tjera që mund të fshehin sheqernat. Midis tyre ka shurupa misri, melasë, sheqer kafe dhe madje edhe mjaltë.

Filloni të keni gazra

Ushqimi shumë i shpejtë mund t’ju shkaktojë gazra. Nëse vijnë në kombinim me simptomat e listuara më parë, kjo mund të jetë një shenjë që ju duhet t’i kushtoni më shumë vëmendje ushqimeve që hani.

Produktet që përmbajnë laktozë (sheqerna në qumësht) mund të jenë ndërprerës të tjerë të mundshëm të tretjes që mund t’i japin trupit probleme dhe të shkaktojnë gazra të tepërta.

Kuptoni se keni më shumë neps për ëmbëlsira

Një tregues më shumë, është dëshira për më shumë ëmbëlsira. Tingëllon çuditshëm, por njerëzit intolerantë ndaj karbohidrateve mund t’i dëshirojnë më shumë sesa të tjerët. Sidoqoftë, mund të ketë arsye të tjera si ndryshimet hormonale ose mungesa e vlerave ushqyese të në trupin tuaj.

Ndiheni të përgjumur pasi hani

Nëse ndiheni sikur dëshironi të bëni një sy gjumë pasi të keni ngrënë një vakt plot karbohidrate, kjo mund të jetë një tjetër shenjë paralajmëruese që trupi juaj nuk i trajton mirë karbohidratet. Për më tepër, kjo mund të kombinohet me simptoma si dobësi, lodhje, ndryshime të humorit, apo edhe dhimbje koke.

Ndiheni shumë në ankth

Në përgjithësi, konsumimi i shumë produkteve me shumë sheqer mund të lidhet me ndjenjën e stresit. Sidoqoftë, mund të filloni të ndiheni të shqetësuar edhe nëse hani pasi trupi organizmi juaj ka probleme me tretjen e karbohidrateve.

*Çdokush mund të kryejë një provë të thjeshtë në shtëpi. Përzjeni 4 lugë sheqer të bardhë në një gotë ujë dhe pijeni teksa stomaku juaj është bosh. Nëse pas 4 orësh shfaqen simptoma si fryrje, gazra dhe diarre, kjo mund të jetë një shenjë e intolerancës së sheqerit. Sidoqoftë, nëse shenjat janë të rënda dhe të pakëndshme, duhet të konsultoheni me mjekun para se të provoni vetë ndonjë gjë!