Qumështi është një ushqim që konsiderohet ndër më të kompletuarit pasi është i pasur me vitamina dhe kripëra minerale të cilat janë absolutisht të çmuara për trupin tonë.

Në çdo rast, ajo që shumë prej nesh duan të dinë është nëse pirja e qumështit është vërtet aq e mirë sa thonë mjekët nutricionistë.

Pra, në artikullin e sotëm që ju sjell noa.al do të zbulojmë virtytet e shumta të këtij ushqimi, i cili që nga agimi i kohërave ka ushqyer dhe ndihmuar njerëzit të rriten plotësisht të shëndetshëm dhe gjithashtu të mbajnë një gjendje të shkëlqyer shëndetësore.

Ajo që dimë është se qumështi është i mirë për ju, sepse përmban kripëra minerale që janë të rëndësishme për trupin, si kalciumi dhe fosfori.

Në veçanti, sistemi kockor dhe skeletik kërkon që prania e kripërave minerale të mbetet aktive dhe qumështi i përmban të dyja këto kripëra, në sasi mjaft të larta krahasuar me ushqimet e tjera, duke e bërë atë të veçantë për rritjen e fëmijëve dhe të rinjve, por edhe për gratë që përjetojnë periudhën e menopauzës dhe për këtë arsye vuajnë nga dobësimi i kockave.

Në të njëjtën kohë, qumështi duket të jetë një ushqim i veçantë për të ushqyerit e të moshuarve, duke qenë se ai ndihmon në ruajtjen e mirëqenies së eshtrave dhe mineralizimit të tyre.

Ka pak ushqime si qumështi që përmbajnë përqindje kaq të larta të kalciumit dhe fosforit.

Por, a është pirja e qumështit aq e mirë sa pretendojnë të gjithë?

Qumështi përmban disa vitamina të cilat janë shumë të vlefshme për shëndetin e njeriut.

Një prej tyre shtë vitamina D, që lidhet me shëndetin e kockave dhe dhëmbëve, por edhe vitamina B2 dhe A të cilat janë të rëndësishme për mirëqenien dhe bukurinë e flokëve, lëkurës dhe gjithashtu të gjitha indeve në përgjithësi.

Por qumështi përmban edhe vitaminën e veçantë B12, thelbësore për të siguruar funksionimin e duhur të sistemit neurologjik dhe nervor.

Për më tepër, vitamina B12 nuk gjendet në asnjë produkt bimor, kështu që marrja e qumështit u lejon njerëzve që kanë zgjedhur të ndjekin një dietë vegjetariane që të mbështeten veçanërisht në mundësinë e integrimit të substancës në dietën e tyre të përditshme.

Vitaminat që gjenden në qumësht ndihmojnë në plotësimin e nevojave ditore të trupit tonë për energji.

Përveç asaj që u tha më lart, ne e dimë gjithashtu se qumështi përmban shumë pak kalori, duke e bërë atë ideal për t’u përfshirë në një dietë me kalori të ulët.

Sidoqoftë, përmbajtja e yndyrës së qumështit varet shumë nga lloji i tij, duke pasur parasysh se teknikat moderne të përpunimit na lejojnë të llogarisim në tre lloje produktesh.

I pari është qumështi i plotë, i pasur dhe i shijshëm, i preferuar nga njerëzit që duan shije të veçanta.

Ata që duhet t’i kushtojnë vëmendje yndyrave dhe duan të mbështeten në një ushqim më të lehtë mund të preferojnë qumësht të skremuar pjesërisht, ndërsa ata që duan të humbin peshë mund të zgjedhin qumështin e skremuar.