Djathi përmban një lloj përbërësi që gjendet në drogat që shkaktojnë varësi, thonë shkencëtarët.

Ekipi që ka kryer studimit ka treguar se pse disa ushqime shkaktojnë më shumë varësi se të tjerët.

Shkencëtarët përdorën shkallën Yale Food  të varësisë që është i projektuar për të matur varësinë e një personi në, dhe zbuluan se djathi krijon varësi, sepse përmban kazeinë.

Kjo substancë që është e pranishme në të gjitha produktet e qumështit prek receptorët e trurit që janë të lidhura në mënyrë të drejtpërdrejtë me varësinë.

Autorët e studimit kanë gjetur gjithashtu se ushqimet e përpunuara janë më shumë të lidhura me krjimin e varësisë, derisa thanë se ushqimet yndyrore janë më të vështirat për tu përpunuar.

Përveç kësaj, ata gjetën se ushqime që janë në shkallën e varësisë ishin ato që përmbajnë djathë.

Për të bërë gjetjet e tyre, hulumtuesit pyetën 120 studentë derisa studiuesit u shprehën poashtu se yndyrnat janë të lidhura me problemet e të ushqyerit pavarësisht nëse pjesëmarrësit ishin të varur ose jo nga ushqimi.