Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, u ka bërë thirrje ligjvënësve amerikanë që t’i japin përparësi financimit për sigurinë e shkollave në vend të dërgimit të ndihmës ushtarake në Ukrainë, raportoi BBC të shtunën.

Duke folur në një konferencë pro armëve, Trump vuri në pyetje se si SHBA-ja “ka 40 miliardë dollarë për të dërguar në Ukrainë”, por nuk mund të sigurojë sigurinë në shkolla.

Takimi i Shoqatës Kombëtare të Pushkëve (NRA), grupi më i madh i armëve amerikane, po zhvillohet në Houston.

Ndërhyrja vjen disa ditë pasi 21 persona u vranë me armë në një shkollë në Teksas.

“Përpara se të ndërtojmë kombe në pjesën tjetër të botës, ne duhet të ndërtojmë shkolla të sigurta për fëmijët tanë në vendin tonë”, tha Trump duke marrë duartrokitje të forta.
Në fillim të këtij muaji, Kongresi Amerikan votoi me shumicë dërrmuese për dërgimin e gati 40 miliardë dollarëve ndihmë ushtarake për Ukrainën. Në total, ligjvënësit amerikanë kanë dërguar rreth 54 miliardë dollarë në Ukrainë që nga pushtimi i Rusisë në shkurt.

“Kongresi duhet të votojë menjëherë që të kthejë prapa secilën monedhë të pashfrytëzuar nga paratë e pakos së COVID-it. Merrini nga shtetet dhe përdorni ato para që të vendosni shpejt siguri në secilën shkollë në gjithë vendin”, tha ai.

Trump hodhi poshtë thirrjet për shtrëngim të kontrollit të armëve, duke thënë se amerikanëve të denjë duhet t’u lejohen armët e zjarrit për t’u mbrojtur kundër “të keqes”.

Në vend të kësaj, ai propozoi një “riparim të plotë” të sigurisë së shkollës, me pika të vetme hyrjeje të fortifikuara duke përfshirë detektorë metali dhe të paktën një oficer policie të armatosur në çdo kampus shkolle. Ai akuzoi demokratët për pengimin e masave të tilla të sigurisë.