Rritja e fundit e çmimeve të banesave i bën blerësit të mendojnë dy herë për blerjen e një apartamenti të ri. Por ata ende i investojnë paratë në pasuri të paluajtshme dhe jo në bankë. Rreth 5000 apartamente të reja ndërtohen çdo vit në vend, ndërsa një e treta e atyre tashmë të ndërtuara janë bosh. Çmimet e apartamenteve u ngritën “deri në tavan”, ndërkohë që në vend çdo i treti apartament është bosh dhe çdo vit ndërtohen mesatarisht rreth 5000 apartamente të reja. Së pari pandemia dhe më pas pushtimi ushtarak rus në Ukrainë sollën inflacion të lartë, ndaj “investimi” në pasuri të paluajtshme, pavarësisht çmimit, shihet si alternativa më e mirë për shumë njerëz. Çmimet e banesave janë rritur jashtëzakonisht gjatë vitit të kaluar. Sipas të dhënave të Bankës Popullore, në tremujorin e fundit të vitit 2022, çmimi i apartamenteve është rritur për 20.6 për qind. Kjo praktikisht vazhdon trendin e rritjes së çmimeve vitin e kaluar.

Një rritje dyshifrore ka pasur në tremujorin e fundit të 2021, ndërsa më parë ishte nga 2 në 6 për qind. Në dekadën e fundit, çmimet më të ulëta ishin në vitin 2017, prej kur fillon trendi i rritjes që kulmoi në vitin 2022.

Nikolla Velkovski nga Grupacioni i Ndërtimtarisë në Odën Ekonomike, nuk është i befasuar nga rritja e çmimit, por thotë se kjo është joreale. Ai thotë se në biznesin e ndërtimit tani kryesorë janë investitorët, jo kompanitë e mëdha të ndërtimit, ndaj motivi kryesor i tyre është fitimi. “Unë nuk mendoj se çmimi mund të rritet (më tej), por të ulet në përgjithësi.” Unë jam i sigurt për këtë, sepse sapo në tregti kur vendoset një çmim dhe bëhet i gjallë mes blerësve, ai nuk zbret më. Dhe çmimet aktuale nuk janë aspak reflektim i rritjes së çmimeve të materialeve hyrëse apo të punës. Në thelb ka një problem me cilësinë e punës, këtu çmimet e punëtorëve janë pak të rritur, por është larg asaj që diktojnë si çmimi i produktit të gatshëm”, shprehet ai.

Ndërkohë, Evropa po përjeton stagnim, por edhe rënie të çmimeve të pasurive të paluajtshme, të cilat kanë ardhur në rritje vitet e fundit. Rritje ka edhe në rajon, por siç shpjegon Vellkovski, situata atje është e ngjashme me atë në Maqedoni – lokacionet atraktive po rrallohen, vetëm qytetet më të mëdha po zgjerohen, ndërsa deviza më e rëndësishme është fitimi. (koha.mk)