Arkeologët kanë gjetur patina të bëra nga kocka kafshësh në Kinë që janë 3500 vjeçare.

Edhe pse patina të ngjashme janë gjetur më parë në Evropë, këto ende duken të jenë më të vjetrat. Zbulimi u bë gjatë një gërmimi në qytetin Hulunbuir në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme të Kinës veriore. Ato u gjetën në një varr së bashku me objekte të tjera, si pjata, një shigjetë kocke, një kokë kali e të ngjashme.
– Advertisements –

Patinat ndoshta janë përdorur nga paraardhësit e popullit modern mongol gjatë epokës së bronzit të hershëm. Ata besohet se janë bërë nga kockat e drerit dhe janë mprehur për të bërë një teh që i lejonte ata të rrëshqisnin në akull.

Patinazhi në akull ka një histori të gjatë, dëshmitë sugjerojnë se u praktikua për herë të parë në Finlandë rreth 3000 vjet më parë. Megjithatë, zbulimi i këtyre patinave në Kinë e shtyn këtë kufi shumë më herët. Ata besohet se janë përdorur për qëllime praktike, të tilla si gjuetia dhe transporti nëpër lumenj dhe liqene të ngrirë. Zbulimi ofron një pasqyrë të historisë së hershme të patinazhit në akull dhe se si njerëzit përdornin patina në akull në kohët e lashta.

Zbulimi i rrëshqitjeve është gjithashtu i rëndësishëm për studimin e migrimit njerëzor. Paraardhësit e popullit të sotëm mongol besohet se kanë ardhur nga rajoni ku u gjetën patina dhe shtigjet e tyre të migrimit mund të gjurmohen përmes gjetjeve arkeologjike si kjo.

Sipas Institutit të Arkeologjisë CASS, zona e vendbanimit dhe rrënojat e platformës së lartë janë vendi i Jirentai Goukou. Ndodhet në fshatin Chaleger (qyteti Kemen, provinca Nilek) në luginën e lumit Yil. Mbetjet e platformës së lartë ndodhen rreth 1000 metra në jug të zonës së banimit Jirentai Goukou, e cila është e rrethuar nga male dhe ujë.

Platformat e larta lokale dhe qendrore të varreve u pastruan dhe u zbërthyen nga arkeologët midis 2019 dhe 2022 dhe u konkluduan se ishin të standardit më të lartë. Mbetjet arkitekturore më të ruajtura të varreve prej guri nga epoka e bronzit u zbuluan në Xinjiang dhe madje edhe në stepat euroaziatike. Rrënojat e Gaoutai janë gjetur që datojnë nga shekulli i 16-të deri në shekullin e 15-të para Krishtit.