rushi i thate perfitohet nga procesi natyral i tharjes se rrushit te fresket me ngjyre te bardhe apo te zi ne diell.Si i tille rrushi i thate ,permban nje profil te pasur te materieve ushqyese. Fillimisht eshte menduar se konsumimi i rrushit te thate mund te shkaktoje karies te dhembeve per shkak se eshte i embel dhe aftesise ngjitese ne dhembe.
 
Por hulumtimet e bera ne vitin 2013 tregojne te kunderten , ngrenia e rrushit te thate nuk ndikon ne zvogelimin e PH bilancit te gojes dhe se rrushi i thate permban sasi te laret te antioksideseve te cilet luftojne bakterien e njohur streptococcus mutan shkaktare kryesore e kariesit te dhembeve .

Ngrenia e rrushit te thate ofron shume te mira te tjera shendetesore. Rrushi i thate qe te jete i shendetshem duhet te thahet me metoden natyrale ne diell dhe si i tille permban sasi shume te ulet te kripes, sasi te vogel te yndyrnave , sasise se larte te fibrave , antioksidesve , vitamineve ,mineraleve , dhe sheqer natyral.
Te mirat shendetesore qe ofron ngrenja e rrushit te thate jane te shumta:
Ndihmon kapsllekun , permireson anemine, permireson te pamurit . Konsumimi i rrushit te thate ne sasi me te madhe ndihmon shtimin ne peshe , ofron energji ditore e sidomos per atletet.Fale presences se larte te antioksidueseve konsumimi i rrushit te thate ka efekte parandaluese ndaj semundjes se kancerit .Rrushi i thate eshte nje ushqim i duhur per eshtra , sespe permban calcium dhe boron mikronutrient i domosdoshem ne formesimin e eshtrave dhe absorbimin me efikas te kalciumit.
Menyra me e mire per ta konsumuar rrushin e thate eshte ne sasine mesatare dhe ne vaktet e ndermjetme ditore te ushqimit.