Ka një gamë të gjerë llojesh të djathit, të cilat dallohen nga kriteret si origjina, metoda e prodhimit, përbërja dhe shija. Këtu janë disa informacione të përgjithshme rreth djathit.

Prodhimi i djathit
Djathi prodhohet duke përpunuar qumështin dhe duke ndarë yndyrën nga masa e lëngëshme për të formuar djathin. Pastaj masa e djathit përpunohet, mbyllet dhe futet në forma të ndryshme. Pas kësaj, djathi kalohet në procese të ndryshme për të prodhuar lloje dhe tekstura të ndryshme te këtij ushqimi.

Përbërja e djathit
Djathi përmban ujë, proteina, yndyrna, kripë dhe vitaminë A, B12 dhe kalcium. Përbërja e saktë varion në varësi të llojit të djathit dhe metodës së prodhimit.

Llojet e djathit
Ka shumë lloje të ndryshme të djathit të njohura në të gjithë botën, siç janë Cheddar, Brie, Gouda, Parmezan, Roquefort, Mozarella, Djath i bardhë, dhe shumë të tjerë. Secili prej tyre ka një shije dhe karakteristika të ndryshme.
Numri i llojeve të djathit në botë është shumë i madh, dhe nuk ka një numër të saktë të përcaktuar. Lloji i djathit varet nga qumështi, metoda e prodhimit dhe zonat gjeografike ku prodhohet.

Më poshtë njihni disa nga llojet më të njohura të djathit:

 1. Djathi Çedar: Është një nga llojet më të njohura të djathit dhe përdoret gjerësisht në shumë vende të botës. Ka një shije të fortë dhe karakterisike.
 2. Djathi Brie: Është një djathë i butë me një mbështjellje të hollë dylli dhe një shije delikate. Konsumohet shpesh me arra dhe fruta të thata.
 3. Djathi Guda: Është një djathë me një shije të butë dhe njëkohësisht të ëmbël. Ka përbërje të butë dhe përdoret për të gatuar tava të ndryshme ose i freskët.
 4. Djathi Parmixhano: Është një djathë i ashpër dhe i ngurtë, i prodhuar në Itali. Përdoret për të copëtuar mbi pasta dhe salcë të ndryshme.
 5. Djathi Roquefort: Është një djathë me ngjyrë blu i prodhuar në Francë. Ka një shije të fortë dhe aromë karakteristike.
 6. Djathi Camembert: Është një djathë i butë me një shtresë të hollë dylli dhe një shije të veçantë.
 7. Djathi Gruyère: Është një djathë i fortë në shije dhe i butë në përbërje, i njohur për përdorimin e tij në ‘fondue’, procesin e zytjes së bukës në djathë të shkrirë.
 8. Djathi i bardhë: Është një djathë i shkrirë me origjinë nga Balkani Lindor. Është i kripur dhe ka një shije të freskët.
 9. Djathi Mozarella: Është një djathë i lehtë dhe i butë, i zakonshëm në përdorimin e pizzës dhe pjekjes së mishit.
 10. Djathi Blue (Roquefort, Stilton, Gorgonzola): Janë një grup djathrash me ngjyrë blu nga myku i ngrënëshëm. Janë të njohur për shijen e fortë dhe përbërjen kremoze karakteristike.
  Kjo është vetëm një listë e disa llojeve, por ka shumë të tjera lloje të veçanta të prodhuara në vende të ndryshme të botës. Të gjitha llojet e djathit ofrojnë një shije dhe karakteristika unike, duke krijuar një gamë të gjerë mundësish për shijen dhe preferencat e konsumatorëve./AgroWeb.org