Një fëmijë i sapolindur, a duhet të pijë ujë?

A studio portrait of a three week old baby girl crying. Photo Tim Clayton (Photo by Tim Clayton/Corbis via Getty Images)

Në ditët e para pas lindjes, fëmijës ende nuk i janë krijuar reflekset. Mjekët neonatologë këshillojnë se bebet e sapolindura duhet të mësojnë në fillim refleksin e thithjes dhe më vonë atë të kapërdimit.

Në muajin e parë, brenda 24 orëve foshnja mund të pijë 100-120 ml (3 filxhan kafe) ujë. Ndërsa në muajin e dytë mund të marrë lëngje në formën e ujit të pastër ose çaj. Mjekët rekomandojnë kryesisht çaj kamomili në rastin kur fëmija ka dhimbje barku, por jo kur ka probleme me konstipacionin (kapsllëkun), sepse e përkeqëson situatën.

Në muajt e mëvonshëm, brenda 24 orëve fëmija duhet të marrë 1L lëngje në total, në forma të ndryshme siç është uji, supa, ushqimet apo çaji, shkruan revistawho. Në periudhën e verës kur temperaturat rriten dhe fëmija mund të djersijë më tepër, rekomandohet që të konsumojë më tepër lëngje.

SHPËRNDAJE