Serbia: 11% për anëtarësimin në NATO, 68% kundër

Serbia: 11 për qind për anëtarësimin në NATO, 68 për qind kundër
Hulumtimi i fundit i Qendrës për Studime Euro-Atlantike (CEAS) tregon se 11 për qind e qytetarëve mbështesin Serbia të bashkohet me NATO-n, 68 për qind kundër dhe 21 për qind janë të pavendosur, informoi drejtori CEAS Jelena Milic.
Ajo e konsideron interesante se numri i rritjeve të pavendosur, ndërsa numri i kundërshtarëve të integrimeve euro-atlantike zvogëlohet.

Milic duke folur për edicionin e sotëm të “Politika”, me rastin e mesazheve referuar një tubim të organizuar nga Instituti për Studime Evropiane dhe Fondacionit “Hanns Seidel”, thotë se BE një periudhë të mos merret me zgjerimin, dhe se ajo është realiste të presësh zgjerimi i NATO-s, duke theksuar se thellimin e bashkëpunimit mes Serbisë dhe NATO-s është një parakusht për formalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës.

Ajo vuri në dukje se shumica e të anketuarve kundërshtojnë hyrjen në NATO për shkak të bombardimeve dhe qëndrimit ndaj Kosovës. Miliç tha se Prishtina nuk është anëtare e Partneritetit për Paqe dhe vlerësoi se hyrja e saj në NATO është “shumë, shumë larg”.

Shtetet e Bashkuara janë federata më e vjetër e mbijetuar në botë. Është një republikë federale dhe demokraci përfaqësuese, “në të cilën sundimi i shumicës është i rrëmbyer nga të drejtat e pakicave të mbrojtura me ligj.” [28] Shtetet e Bashkuara janë anëtare themelore e Kombeve të Bashkuara, Bankës Botërore, Fondit Monetar Ndërkombëtar, Organizatës së Shteteve Amerikane (OAS) dhe organizatave të tjera ndërkombëtare. Shtetet e Bashkuara janë një vend shumë të zhvilluar, me ekonominë më të madhe në botë nga GDP nominale dhe më e madhe e dytë ekonomi nga PPP, të kontabilitetit për rreth një të katërtën e GDP-së globale. [29] U.S. ekonomia është kryesisht post-industriale, e karakterizuar nga dominimi i shërbimeve dhe aktiviteteve të bazuara në njohuri, edhe pse sektori i prodhimit mbetet i dyti më i madh në botë. [30] Shtetet e Bashkuara janë importuesi më i madh në botë dhe eksportuesi i dytë më i madh i mallrave me vlerë. [31] [32] Edhe pse popullsia e saj është vetëm 4.3% e totalit të botës, [33] SHBA. mban 33% të pasurisë së përgjithshme në botë, pjesa më e madhe e pasurisë globale të përqendruar në një vend të vetëm. [34] Shtetet e Bashkuara renditet midis kombeve më të larta në disa masa të performancës socio-ekonomike, duke përfshirë zhvillimin e njeriut, GDP për frymë, dhe produktivitetit për person, [35] ndërsa përjeton një sasi të konsiderueshme të të ardhurave dhe pasurisë pabarazisë. Shtetet e Bashkuara janë fuqia më kryesorja ushtarake në botë, që përbëjnë një të tretën e shpenzimeve ushtarake globale, [36] dhe është një udhëheqës politik, kulturor, shkencor dhe forca ndërkombëtare.

SHPËRNDAJE