Video është publikuar në YouTube në pril të viti 2012 gjatë promovimit të librit “Jeta Shqiptare në fshatrat e Rekës së Epërme pranë Dibrës”.

Libri përshkruan legjendat dhe mitet që tregoheshin brez pas brezi që kanë pasur një dialekt karakteristik dhe i ka dalluar gjithmon këta banorë nga maqedonasit.

Në fakt këta ishin shqiptarë me fe ortodokse dhe në një far mënyre janë izoluar nga popullata tjeter shqiptare pasi që shumica ishin musliman. Por ata gjatë gjithë kohës e kanë ruajtur gjuhën dhe identitetin shqiptar andaj pak me vështirsi por prap e flasin këtë gjuhë.