”Ti a pak më vrave ,  më burgose, përgatite kurthe për djemt e mi”  ishin fjalët që djali nga Kumanova ju drejtua politikanëve të BDI që qëndronin para skenës me kokë të ulur sepse poezia e djalit  sapo kishte filluar e  që ishte përgatitur për ti përkujtuar poltikanët e papërgjegjshëm se kan shkelur mbi gjakun e dëshmorëve , mbi amanetin e ushtarëve , kanë shkelur mbi gjithçka vetëm për interesat e tyre të ngushta.

“Jemi lodhur nga tradhëtia , jemi lodhur nga partia , jemi lodhur nga qeveria , jeni bërë si statuj prej guri që qëndroni aty , dëgjoni dhe lejoni çdo lloj padrejtësie por heshtni , heshtni ju përball çdo padrejtësie”. ”Nanë ti mos u mërzit , qe besa do të vijë djali yt një ditë , ai është faqebardhë e jo sikur këta tradhëtar që skanë ftyrë përball me na dal” ! Vazhdoi djali me poezine dhe duke drejtuar gishtin nga funksionarët e  BDI-së  në mesin e të cilëve ishte edhe ”matrapazi”  Fatmir Limani.!

    ” A jeni të vetëdijshëm se çfarë na ka bërë tërë këto vite kjo qeveri ? Shkatërroj ekonominë , burgos komandanta , disa të tjerë fizikisht i larguan nga kjo jetë , na e prunë luftën në pragun e shtëpisë dhe pas gjithë këtyre padrejtsive të heshtin!? ”Jo. ti je aty vetëm për nje rrogë.

”Kush jeni ju politikanë shqiptarë që mi rrëmbeni djemt nga kulla ime? Në çdo kohë të doni  ju që zgjedhni gjykatësin tuaj , i manipuloni , tamam si në kohën e diktaturës kur njerzit i rrëmbenin i masakronin, pushkatonin i torturonin , dhe në fund përgjegjës nuk ishte askush “

Poezia e djalit nga Kumanova nuk la pa prekur edhe shqiponjën prej teneçeje që BDI e vendosi në komunën e Çairit.Ai më tej shtoi:

” Ju faleminderit për bustin e Shqiponjës por në barkun unët e kemi!  Nëpër shkolla nuk kemi libra në gjuhën shqipe , rrugët tona janë me baltë , nëpër institucione unë duhet të flasë gjuhën maqedone , rinia është e pa punësuar , përpara bustit rregulloje statusin e ish pjestarëve të UÇK-së “

 Ai gjithashtu i kritikoj funskionarët e BDI dhe veçanërisht “mashtruesin”   Fatmir Limanin  të  zgjedhur nga daja I vet   në krye të SHVL- UÇK-së e që  merr pjesë I paftauar gati në çdo tubim  dhe përvjetorë vetëm për të vendos një lule te varrezat e dëshmorëve , sikur  amaneti  I atyre   dëshmorëve ishte lulja e vyshkyr e Fatmir Limanit dhe dajës së tij.

 Me çfar krenarie i vizitoni sot dëshmorët ?

 Duke ua vrarë shokët , duke ua burgosur , duke ua tradhëtuar , që skeni turp !

Ju para kamerave e shani njëri tjetrin e njëllosni njëri tjetrin e në restorante hani bashkë për ta shpëtuar Shefin tuaj !

“Këta  liderët tanë assesi të largohen nga prehëri i ish kryeministrit , ore o qyqarë edhe babai largohet nga fëmija i tij nëse fëmija është hajn , nëse fëmija është vrasës nëse fëmija është mashtrues por ju kurrën e kurrës nuk largoheni nga aty , ae dini se pse ? Sepse nënshkrimi i zotërisë tyre nëpër banka vlen milona” !

 Oh çna pa syri çna pa syri , hunda juaj ku nuk hyri , te i miri te i ligi, te shpiuni më i ndyri Dallavera nëpër zyra dallavera në pazar , dallavera me të huaj ,dallavera me shqiptar Vetëm dallavera në dëm të këtij vendi që ju lindi , që ju rriti që ju ngriti që ju ngopi që ju dendi Krushqit do të bjerë përmbi krye të zuzarëve , koha është e maskarenjëve por Atëdheu i shqipëtarëve !” Përfundoi poezinë e tij kumanovari duke ja shtuar edhe vargjet e Ali Asllanit e që i përshtateshin realitetit që po jetojnë shqiptarët e maqedonisë gjatë këtij regjimi ,recitim  që detyroj të gjithë funskionarët e BDI që ishin prezent të ulin kokën dhe të flisnin me vetvetën .

©fol.mk