Koreja e Veriut thotë se ka kryer me sukses një test bombë hidrogjeni, i cili nëse konfirmohet të jetë i vërtet do të jetë  i pari avancim i rëndësishëm për ambiciet e saj ushtarake.

Një bombë hidrogjeni është më e fuqishme se armët e plutoniumit, armë kjo që Koreja e Veriut ka  përdorur në tre testet e mëparshme nëntokësore bërthamore.

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KSKB) është duke planifikuar të zhvillojë një takim urgjent të mërkurën pas testit   bërthamore të Koresë së Veriut.

Në një deklaratë, Agar Chernali, zëdhënëse e misionit të SHBA, tha se “Shtetet e Bashkuara dhe Japonia kanë kërkuar konsultime emergjente të Këshillit të Sigurimit  për nesër në mëngjes në lidhje me testin e pretenduar e Koresë së Veriut bërthamore.”, transmeton fol.mk

“Nëse nuk ka asnjë pushtim në sovranitetin tonë, ne nuk do të përdorim armë bërthamore tha agjencia shtetërore e lajmeve e Koresë së Veriut. “Ky test H-bombë na sjell në një nivel më të lartë të energjisë bërthamore.”(DW)

nord korea