Maqedonia është teatri më i famshëm i konfliktit midis Rusisë dhe Perëndimit në lidhje me fatin, zhvillimin dhe të ardhmen e Ballkanit Perëndimor, ka komentuar profesoresha Ana Krstev nga NBU në eterin e Bloomberg TV Bullgarisë.

 

“Situata në Maqedoni është e rëndësishme për Evropën, sepse vendi është kandidat për anëtarësim në BE. Konflikti midis Rusisë dhe botës perëndimore është në dy ato shumë diskutuime të ndryshme”, thekson ajo.

Sipas saj, Rusia në njërën anë flet për shtetësinë dhe sovranitetin, të cilët janë të rrezikuar në Maqedoni, por në anën tjetër udhëhiqet nga interesat e saj ekonomik.

Krastev ka theksuar tre skenarë për të ardhmen e Maqedonisë. Sipas saj skenari i parë për të dalë nga kriza, ku rezultati do të jetë në zgjedhjet e reja dhe blerje e kohës politike.

Skenari i dytë do të ishte një fitore dhe mandati i Social Demokratëve.

Skenari i tretë i cili gjithashtu duket joreal është e lidhur me një zgjidhje paqësore të krizës dhe zhvillim të qëndrueshëm përpara. /Telegrafi/