Lakra i përket llojit Brassica të perimeve, që përfshin brokolin, lulelakrën dhe kale. Ajo vjen në forma dhe ngjyra të ndryshme (të kuqe, vjollcë, të bardhë dhe të gjelbër) me gjethe të lëmuara.

Lakra është e mirë për shëndetin tuaj për shkak të profilit impresiv ushqyes. 

Ajo ka fibra, folatë, mangan, kalcium, kalium, magnez dhe vitamina B6, K dhe C. Përveç kësaj, ajo ka mikronutriente si vitamina A, hekur dhe riboflavin.

Së bashku me profilin e saj ushqyes të rëndësishëm, lakra është shumë e ulët në kalori dhe përmban antioksidantë të fuqishëm, përfshirë polifenolet dhe komponimet e squfurit.

Lakra nuk është vetëm e shëndetshme, por është gjithashtu e shijshme. Ajo përdoret në një shumëllojshmëri pjatash të tilla si supërat, gjellat apo sallatat.

Ne po rendisim më poshtë disa nga përfitimet e lakrës:

Lakra ju ndihmon të humbisni në peshë

Lakra është një perime e mirë për njerëzit që duan të humbin peshë në një mënyrë të shëndetshme. Një filxhan lakër i copëtuar përmban vetëm 22 kalori.

Lakra është e lartë në ujë, që do të thotë se ju mban të ngopur shumë më gjatë dhe parandalon urinë. Plus, ajo e mban trupin të hidratuar.

Në fakt, në vitet 1950, dieta e supave me lakër ishte shumë popullore si një mënyrë për të humbur shpejt disa kile.  Është e dobishme, por duke qenë e ulët në karbohidrate proteina, vitamina dhe minerale, dieta e supës  me lakër duhet të ndiqet për jo më shumë se 1 javë.

 Përforcon shëndetin e zemrës

Përfshirja e lakrës në dietën tuaj mund të ndihmojë në mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës. Gjithashtu, përmbajtja e lartë e polifenolit në lakër ndihmon në parandalimin e ngritjes së trombociteve dhe redukton presionin e gjakut. Kjo, nga ana tjetër, ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare.

Për më tepër, lakra ndihmon në uljen e nivelit të lipoproteinës ose ndryshe  kolesterolit  të keq.

 Kjo gjithashtu ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës me kalimin e kohës.

Promovon shëndetin e trurit

Lakra është e mirë për trurin tuaj. Duke qenë e pasur me jod, lakra përmirëson funksionimin e trurit dhe e bën sistemin nervor të funksionojë siç duhet. Në fakt, një sasi e shëndetshme e jodit luan një rol kyç në parandalimin dhe trajtimin e çrregullimeve neurologjike, si sëmundja e Alzheimerit dhe çmenduria.

Gjithashtu, vitamina K dhe anthocyanins në lakër ndihmojnë në përmirësimin e funksionimit dhe përqendrimit mendor. Në fakt, vitamina K ndihmon në prodhimin e sphingolipideve, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e nervave nga dëmtimi dhe prishja.

Lakra ka disa vitamina B që luajnë një rol kyç në përmirësimin e qëndrueshmërisë mentale dhe kujtesës.

Përmirëson tretjen

Nëse doni të përmirësoni shëndetin tuaj të tretjes, përfshini lakër në dietën tuaj. Fibrat që gjenden në lakër ndihmojnë në promovimin e lëvizjeve të rregullta të zorrëve. Përmbajtja e ujit në lakër ndihmon në parandalimin e kapsllëkut.

 Plus, lakra ka veti anti-inflamatore natyrale që ndihmojnë në zbutjen e llojeve të ndryshme të problemeve të tretjes, duke përfshirë urthin.

Rregullon sheqerin e gjakut

Vetitë antioksiduese dhe antihyperglicemike të lakrës ofrojnë një burim potencial terapeutik për menaxhimin e diabetit. Ndihmon në uljen e nivelit të sheqerit në gjak dhe ndihmon në prodhimin e insulinës.

Për më tepër, përmbajtja e fibrave në lakër ndihmon në parandalimin e diabetit, pasi ngadalëson thithjen e sheqerit.

Një studim i vitit 2008 i botuar në Mjekësinë Plotësuese dhe Alternative të Bazuar në Evidence, zbuloi se minjtë me diabet që u ushqyen me ekstrakte të lakrës së kuqe për 60 ditë shfaqnin nivele të reduktuara të glukozës në gjak. Plus, minjtë kishin funksionin më të mirë të veshkave dhe humbjen të peshës në krahasim me grupin e kontrollit.

E mirë për detoksifikim

Lakra është e dobishme për procesin natyral të detoksifikimit të trupit. Fibrat lidhen me toksina të dëmshme, duke mos lejuar që ato të absorbohen nga trupi dhe të ndihmojnë në heqjen e toksinave si produkte të mbeturinave.