Ai mund të jetë trakti më i rrezikshëm shkencor i shkruar ndonjëherë. Dhe ajo që pasoi botimin e librit që Führeri e quajti ‘Bibla e tij’ është një pasqyrë pasqyrë e titujve të sotëm

Në vitin 1916, Madison Grant, një konservacionist dhe avokat i qytetit të Nju Jorkut, botoi “Vdekja e racës së madhe”. Ishte një zgjerim i teorive popullore eugjenike të propozuara së pari nga Francis Galton, një shkencëtar britanik dhe gjysmë kushëri i Charles Darvinit. Galton besonte se mbarështimi selektiv nuk duhet të kufizohet tek kafshët. Ai argumentonte se nëse ne mund të krijojmë kuaj më të shpejtë, atëherë duhet të jemi në gjendje të krijojmë edhe njerëz më të mirë. Ai pretendonte se tipare si inteligjenca, besnikëria, trimëria dhe ndershmëria ishin gjithashtu të trashëgueshme.

Në librin “Vdekja e racës së madhe”, Grant i çoi teoritë e Galtonit një hap më tej. Duke përdorur lëvizjet e popullsisë, karakteristikat e fytyrës dhe pseudoshkencën, Grant argumentoi se tiparet e padëshiruara përcilleshin jo vetëm nga një anëtar i familjes në një tjetër, por edhe brenda përkatësive të caktuara etnike dhe grupeve fetare.

Amerika, argumentonte ai, ishte duke kryer “vetëvrasje racore”. Nuk ishin më emigrantët që vinin nga pjesët “e dëshirueshme” të Evropës veriperëndimore, si Ishujt Britanikë, Skandinavia dhe Gjermania. Ata vinin nga vendet më të vogla në Evropën Jugore dhe Lindore. Botuar së pari në pranverën e vitit 1916, libri u ribotua në 1922, 1923, 1924, 1926, 1930, 1932 dhe 1936, duke shitur më shumë se një milion kopje – ndoshta, një nga traktet më të njohura shkencore në histori .

Në vitin 1917-një vit pasi Grant botoi librin e tij-Kongresi miratoi një ligj që ndalonte “të gjithë idiotët, budallenjtë, personat e dobët, epileptikët, personat e çmendur, [dhe] personat me inferioritet psikopatik kushtetutes” që të hynin në SHBA. Gjatë diskutimeve, një kongresmen lexoi direkt paragrafë nga “Vdekja e racës së madhe”. Si pasojë, rreth 1.500 emigrantëve në vit iu mohua hyrja. Një eugjenist i zjarrtë i shkroi një letër Grantit duke i kërkuar atij të ndërtonte një Mur të Madh: “A mund të ndërtojmë një mur mjaft të lartë në këtë vend, në mënyrë që t’i mbajmë jashtë këto raca?”. A ju kujton ndokënd sot? / Bota.al