Deri te Ziadin Sela Arben Taravari LR-PDSH, Zylfi Adili Qufa Muhamed Ismaili UNITETI,, , Ali Ahmeti BDI, Bilall Kasami Lëvizja Besa dhe Vesel Memeti RDK. Pasi doli një deklarat në të cilën do të mirnin pjesë gjitha partit politike Shqilptare, unë e lexova me shumë kujdesë dhe më ran në sy disa lëshime për të cilat do ti ceki në vazhdim duke shpresuar se do të miren parasysh nga përpiluesit e kësaj deklarate. Unë kam vërejtjet e mija në drejtim të përmbushjes së plotë të kësaj marrëveshje:

1. Askund nuk përmendet ndryshimi i kodit zgjedhorë në të cilën dë të votohet: ☆Me një njësi zgjedhore dhe me lista të hapura pa prag zgjedhorë, ☆Ndryshimi i cenzusit për zgjedhjen e kryetarit të shtetit, ose zgjedhja e presidentit të bëhet në parlament.

2.Askund nuk përmendet regjistrimi i popullatës: ☆Në agjencionin e statistikës të miret pozicioni zavendës drejtor me të drejt vetoje. ☆Të ndryshohet ligji për regjistrimin e popullatës ku duhet të përfshihen të gjith ata që posedojnë nënshtetsi të R.M.-së. ☆Të gjitha komisionet regjistruese të ken edhe përfaqësues shqiptarë për ta përcjell regjistrinin e drejt dhe të besueshëm. ☆Të futen të gjith të regjistruesit REZIDENT dhe JO-REZIDENT me nënshtetësi të RM-së si numër i përgjitshëm i banorëve të R.M.-së.

3. Kërkund nuk përmendet pastrimi i listave zgjedhore dhe kthimi i atyre që nuk jan në listat zgjedhore.

4. Në pikën 2/2 ku përmendet Formimi i një ministrije të posaçme për sistem politik dhe mardhënie mes komunigeteve. Ktu mendoj se nuk duhet të egzistoj një ministri e tillë pasi që vjen në kundërshtim me kërkesën që të jemi shtetformues dhe të barabart me popullin Maqedonas, ska nevoj të ket ninistri të tillë sepse ne me automatizëm pranojmë se jemi KOMUNITET-PAKICË.

5. Në pikën numër 3/3 ku përmenden rasti i ,,monstrës”, ,,sopoti”, ,,kumanova” dhe ,,brodeci”. Ktu përmenden vetëm kto raste të lartpërmendura por askund nuk përmenden rastet e tjera të montuara si rasti i Rexhail qerimit me tre shok të tjerë që u denuan me burg të përjetshëm dhe shum raste tjera. Ktu duhet të thuhet se ,, Të krijohet komision i përbërë edhe nga përfaqësues ndërkombëtarë për rikthimin e lëndeve në rishikim, duke i përfshi gjitha lëndët për të cilët dyshohet se jan të montuara dhe se janë dënuar padrejtësisht.

6. Për të gjitha çështjet me karakter ndëretnik të zgjidhen me konsenzus të plotë. Në të cilën pa votën e njerës pal të mos mundet të vendoset donjë ligj apo buxheti në RM.

7.çdo ministër në të cilin asht zavendësi shqiltarë tç let të drejt të vetos. Ose e kundërta. Duke fillu nga ministrat drejtorët e në të gjitha shkallët e strukturës shtetërore. Besoj se kto kërkesa do hasin në mirkuptim nga partit politike shqiptare.

8. Rregullimi i starusit të familjeve të dëshmorëve.

Me Rrespekt Abedin Zymberi 07.01.2017