Zgjedhjet e parakohshme parlamentare të cilat ishin paraparë të mbahen më 24 prill, janë shtyer në deri më muajin qershor.

Zgjedhjet janë pasojë e marrëveshjes së Përzhinës, e arritur mes katër liderëve të partive më të mëdha në Maqedoni. Ky dokument

Kështu fillon analiza e Institutit Ndërkombëtar për Studimet në Lindjen e Mesme dhe Ballkan (IFIMES)  për zhvillimet e fundit politike në Maqedoni.

“Ndërkohë, partia shqiptare në pushtet në fillim të prillit 2016 taktikisht la koalicionin qeverisës në interes të regjimit  për të “çimentuar” datën zgjedhjeve të parakohshme parlamentare më 5 qershor të vitit 2016 dhe në këtë mënyrë edhe një herë tregoi dhe konfirmoi se është vetëm një kukull në duart e Nikolla Gruevskit (VMRO-DPMNE)”.

Sipas këtij studimi edhe partia tjetër shqiptare PDSH  gjatë gjithë kohës ka vepruar në funksion të regjimit.

“Shqiptarët për shkak të BDI-së dhe PDSH kanë mbetur mbetet pa përfaqësuesit e tyre në institucionet e shtetit maqedonas.

Për këtë arsye kryeministri shqiptar Edi Rama ka vendosur të anuloj cdo mbështetje ndaj Ali Ahmetit dhe Menduh Thacit.

Pas dhjetë viteve në pushtet, Ifimes thekson se koalicioni VMRO-BDI e kanë vjedhur shtetin dhe demokracinë”, thekson ndër të tjera analiza./INA