Komisioni Evropian ka propozuar vendosjen e një sistemi informimi për udhëtim dhe autorizim, që kërkon një taksë prej 5 euro, për secilin qy hy në BE, pa vizë.

Me pagesën, udhëtarët duhet të plotësojnë një formular, ku do të tregojnë arsyet e udhëtimit dhe adresën se ku shkojnë. Ky propozim duhet të miratohet nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli Evropian, ndërkaq nëse ndodhë kjo, atëherë do të hyj në fuqi më 1 janar, 2020.

 Në këtë masë do të përfshihen të gjitha shtetet që u është hequr regjimi i viztave për në BE, ndër të cilat edhe Maqedonia.