Ky është një shqetësim i kamotshëm për njerëzit, mirëpo vetëm kohëve të fundit janë bërë studime që vërtetojnë që këto produkte janë të dëmshme për shëndetin. Tani, në një përpjekje për të zbutur frikën e konsumatorëve, kompania SC Johnson ka zbuluar “përbërësit sekrete” të produkteve që kjo kompani i prodhon.

SC Johnson, është prodhues i produkteve të famshme si Mr Muscle, Glade,Toilet Duck, Autan, Raid, Pledge, Goddard’s. Kjo kompani ka publikuar një listë të përbërësve të aromave që gjenden në produktet e saj evropiane. Kompania thotë se kjo është pjesë e përpjekjeve të saj afatgjata për të “transformuar transparencën e përbërësve “- por disa ekspertë kanë shprehur shqetësimin e kimikatëve në disa aroma të këtyre produkteve që mund të jenë të lidhura me probleme shëndetësore.

 

Këta përbërës kanë qenë prej kohësh një burim polemikash nga disa hulumtues të cilët kanë paralajmëruar se ata mund të përfshijnë një grup të substancave të rrezikshme të cilat mund të shkaktojnë dëmtim të mushkërive dhe tumoreve, të ndërhyjë me hormonet tona dhe do të shkaktojë sëmundje kronike të tilla si astma. Në fakt, lajmi vjen pas një studim te bërë në Universitetin e York-ut.

Profesor Alastair Lewis, i cili udhëhoqi hulumtimin, tha se aromat reagojnë me gazrat që gjenden në ajër, duke formuar komponime që potencialisht shkaktojnë kancerin .Dhe me njerëzit gjithnjë e më shumë që jetojnë në dhoma moderne e cila nuk është e ventiluar shumë mirë – ose në qoftë se ata nuk e hapin dritaret e tyre – kjo mund të thotë se shumë prej këtyre komponimeve qëndrojnë në ajër.

Qershorin e kaluar, SC Johnson ka publikuar informata për shumicën e përbërësve në produktet e saj për herë të parë – por u kritikua për mosdhënien hollësive specifike të aromave. Kritikët thanë se këto aroma mund të përbëhen nga disa qindra kimikate të ndryshme – disa prej të cilave mund të jenë të rrezikshme.

Në atë kohë, SC Johnson këmbënguli se të gjithë përbërësit e aromave, madje edhe ata që nuk janë të listuara, ishin të sigurt.

Tani, SC Johnson ka shkuar një hap më tej dhe ka krijuar një ‘website’ mbi përbërësit qe mund te gjeni tek, whatsinsidescjohnson.co.uk, që përmban listat e të gjithë përbërësve në markat e saj.

Kjo pason pas një hulumtimi të kryer nga kompania me konsumatorët evropianë, ku ata zbuluan se dy të tretat(2/3) e konsumatorëve thanë se ishte e rëndësishme për kompaninë që të jenë transparent në lidhje me përbërësit.

Fisk Johnson, kryetari SC Johnson dhe CEO tha: “Ne besojmë se konsumatorët duhet të dinë përbërësit e një produkti në mënyrë që ata mund të bëjnë zgjedhje të mençur në lidhje me atë që ata sjellin në shtëpitë e tyre.

“Sigurimi i transparencës së përbërësve lejon për dialog të drejtpërdrejtë në lidhje me përbërësit specifikë.”

“Është e qartë se kjo është një çështje e rëndësishme në Evropë. Ne jemi të bindur se është po aq e rëndësishme në nivel global, si dhe “.

Ai shtoi: ‘Parfumet luajnë një rol të rëndësishëm në shumë prej produkteve tona, si dhe zbulimin e përbërësve nga të cilat janë të përbërë ndihmon ndërtimin e besimit të konsumatorit, dhe në fund të fundit është mirë për biznesin tonë. “

Por shkencëtarët dhe aktivistët kanë shprehur shqetësime në lidhje me aromat – duke përfshirë ato që gjenden në produktet e SC Johnson.

Një debat i ashpër ka ndodhur në lidhje me përbërësin limonene, e përdorur për të dhënë një erë agrume për qirinj aromatike dhe pastrimin e produkteve.

Në nivele të ulëta ajo konsiderohet si produkt i sigurt pasi ajo është përdorur edhe si aromatizues në ushqime.

Por një studim nga Profesor Alastair Lewis, në Universitetin e York-ut, gjeti se një spërkatje me këtë produkt në shtëpitë tona , nuk do të qëndrojnë si limonene por ajo reagon me gazra të tjera që ndodhen natyrshëm në ajër për të krijuar komponime të tjera.

Ai zbuloi se ekspozimi ndaj ozonit – e cila është e pranishme në ajër rreth nesh – çdo dy molekula të limonene kur reagojnë me ozon, mund të prodhojnë një molekulë të një komponimi tjetër kimik, formalaldehid.

Formalaldehidi përdoret për balsamim dhe në industrinë e rëndë. Kjo është një shkak i njohur i kancerit tek njerëzit dhe në nivele të larta mund të dëmtojë seriozisht shëndetin.

Ajo është e lidhur shumë ngushtë me kanceret e hundës dhe të fytit, por mund të shkaktojë edhe dhimbje fyti, kollitje, dëmtime në sy dhe rrjedhje nga hunda.

Profesor Lewis, i Universitetit të York-ut, përkrahi SC Johnson për zbulimin e përbërësve në aromat e saj.

Ai tha se shumica e aromave në produktet e SC Johnson – jo vetëm limonene – janë bërë nga komponimet organike, dhe do të reagojë me gazra që gjenden në ajër për të formuar komponimet e tjera – disa prej të cilave janë të lidhura më shumë sëmundje.

Shumica e njerëzve nuk duhet të shqetësohen apo të ndalojnë përdorimin e produkteve aromatike nëse ata pëlqejnë ato aroma, ai i tha Mail Online.

Megjithatë, ajo që ka ndryshuar është mjedisi ynë – mjedisi në të cilin ne i përdorim produktet, tha ai.

Shtëpitë dhe banesat nuk janë të ventiluar shumë mirë për shkak të standardeve moderne mjedisore.

Kjo mungesë e ventilimit – si dhe njerëzit nuk duan të hapin dritaret e tyre – rrit rrezikun e niveleve më të larta të komponimeve organike në shtëpitë e tyre.

Ai tha: “Përbërësit në formën e tyre të pare janë të sigurt – problemi është se në çfarë komponimesh do të shndërrohen ato pasi reagojnë me përbërësit e ajrit. “Nëse ju keni një produkt aromatik në shtëpinë tuaj pas një kohe nuhatje, të asaj aroma ajo zhduket, ju mund të mendoni”, ku ka shkuar ajo aromë? “

“Përgjigja është, aromë ka reaguar me gazra të tjera dhe është shndërruar në një tjetër komponim.”

Ai vazhdoi: “Unë jam i shqetësuar në lidhje me një grup të njerëzve të cilët janë përdorues entuziaste dhe jetojnë ne një mjedis që nuk lejon mundësi për ventilim – si shtëpitë moderne.”

Ka njerëz në shtëpitë e moderne që përdorin produkte pastrimi dhe unë do ti këshillojë për të ventiluar rregullisht shtëpitë e tyre.

“Këto pasoja mund të japin efektet kronike afat-gjatë. Formadehidi në përqendrime të larta është e lidhur me kancerin dhe sëmundjet neurologjike.”

“Ne nuk e dimë se cilat janë pasojat e niveleve të ulëta , por kjo është diçka që ju do të duhet të minimizoni kontaktin tuaj me të.”

Në një deklaratë, SC Johnson i tha MailOnline se produktet e saj nuk e mbajnë një rrezik për shëndetin.

Ai tha: “Niveli i formalaldehidit që mund të formohet nga produktet SC Johnson nuk ka rrezik për shëndetin.”

“Një dardhë e vetme ka 38,000 herë nivelin e këtyre produkteve që gjenden në produktet SC Johnson-it.”

Për vite të tëra, SC Johnson ka qenë në mosmarrëveshje me fushata të shëndetit mjedisor, mbi përdorimin e saj të galaxolide sintetike dhe tonalide.

Grupi amerikan, “Zërat e femrave për Tokën” (WVE-Women’s Voices for the Earth ),ka publikuar një raport në prill të vitit të kaluar duke pretenduar se musks mund të ndërthuret në trupin tonë dhe veçanërisht në qumështin e nënës.

WVE beson se musks janë potencialisht të rrezikshme, veçanërisht për foshnjat, sepse ata mund të ndërhyjnë me zhvillimin hormonal. “Ndikimet e mundshme shëndetësore të ekspozimit sintetike të muskut kaq e hershme në jetë janë ende të panjohura, “ky publikim paralajmëron.

SC Johnson nuk është dakord, megjithatë, dhe ne faqen e internetit të saj argumenton “Vlerat e sigurisë konsiderohen të sigurta për përdorim në produktet e konsumit: të tilla si freskuesit e ajrit.”

Ne një tjetër studim thuhet se gratë që vazhdimisht pastrojnë banjot dhe kuzhinat e tyre, kanë të rritur rrezikun për zhvillim të kancerit dy herë më shumë.

Ky hulumtim është kryer nga Silent Spring Institute në Massachusetts të SH.B.A-ve, ndërsa është publikuar në revistën Environmental Health.

Në këtë hulumtim ishin të përfshirë dy grupe të femrave. Në grupin e parë ishin përfshirë 787 femra nga Cape Cod, Massachusetts që kanë qenë të diagnostikuara me kancer të gjirit në vitet 1998-1995. Në grupin e dytë ishin përfshirë 721 femra pa kancer të gjirit dhe që kishin moshë të njëjtë dhe jetonin në të njëjtin regjion me grupin e parë të femrave.

Të gjitha femrat me anë të intervistave telefonike ishin pyetur për faktorët e rrezikut për kancerin e gjirit. Kjo përfshinte pyetje mbi histori familjare të kancerit të gjirit, historinë menstruale dhe riprodhuese, lartësia, pesha, alkooli, dhe përdorimin e duhanit, aktiviteti fizik, përdorimin e hormoneve dhe arsimit farmaceutike. Gratë janë pyetur për produktet e pastrimi dhe pesticideve dhe përdorim të tyre në kohët e fundit.

Këto dy studime vlerësojnë se duhet pasur kujdes gjatë përdorimit të produkteve aromatizuese dhe pastruesve për banjo dhe kuzhinë, sepse paraqesin një rrezik për shëndetin. Nuk është e domosdoshme që të mos përdoren fare por duhet bërë ventilimin e mirë të atij ambienti pas përdorimit të tyre.

Wespeakscience.com