Rusia ka dëbuar një atashe të misionit të Maqedonisë së Veriut në Moskë pak javë pasi Shkupi zyrtar dëboi një anëtar të misionit diplomatik të Rusisë në vend. Informacionin e konfirmoi Ministria e Punëve të Jashtme.

Ministria e Punëve të Jashtme

“Ushtruesi i detyrës në Ambasadën e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Moskë, Olivera Çaushevska Dimovska është ftuar në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Federatës ruse gjatë së cilës i është dhënë nota e shpalljes “persona non grata” të diplomatit tonë-atashe në Ambasadën e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Moskë.”

Ministria e Jashtme dhe ministri Bujar Osmani shprehin keqardhje për këtë veprim të pabazë nga pala ruse, i cili thonë se paraqet vendim politik të bazuar vetëm në hakmarrje politike dhe që negativisht do të ndikojë në intensitetin e marrëdhënieve bilaterale midis dy vendeve.

Javë më parë Ministria e Punëve të Jashtme dëboi anëtarin e misionit rus në vend me arsyetimin se veprimet e tij nuk kanë qenë në përputhje me sjelljen që pritet nga një diplomat i huaj. Arsye konkrete nuk u tha asnjëherë nga institucionet. Rusia e kishte dënuar veprimin i cili sipas tyre mund të ndikonte në marrëdhëniet mes dy vendeve.

Edhe pse nuk është konfirmuar zyrtarisht, flitet se dëbimi i diplomatit rus nga Shkupi është arsye që vendi nuk ka marrë akoma 200 mijë vaksinat e porositura ruse Sputnik V.