Këtë verë në mbarë botën u arritën temperatura rekord të larta. Korriku ishte muaji më i nxehtë i regjistruar në mbarë botën, pas qershorit më të nxehtë të regjistruar.

Temperatura mesatare globale më 6 qershor arriti një kulm të ri prej 17.23 gradë Celsius. Nëse ky numër mund të mos ju tingëllojë dramatik, mbani mend se ai përfshin jo vetëm temperaturën në hemisferën veriore, ku aktualisht është verë, por edhe në hemisferën jugore, ku është dimër, Science News Explores.

Shkencëtarët janë ende në kërkim të të gjithë faktorëve që kontribuan në temperaturat e larta historike që pamë këtë verë. Një gjë është e sigurt: ndryshimet klimatike të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor mbartin një përgjegjësi të madhe.

Shkaku i vapës brutale të këtij viti ndoshta qëndron në oqeane, thonë ekspertët.

Oqeanet janë ngrohur për dekada, kryesisht për shkak të sasisë së madhe të gazeve serrë që njerëzit po lëshojnë në atmosferë. Në prill të këtij viti, temperatura mesatare e sipërfaqes së detit në botë ishte rekord prej 21.1 gradë Celsius. Oqeanet më të ngrohta nuk mund të thithin aq shumë nxehtësi nga atmosfera, gjë që e lë nxehtësinë në ajër dhe çon në temperatura më të larta të verës.

Këtë vit, ky problem është përkeqësuar më tej nga fenomeni El Niño. Bëhet fjalë për ciklin klimatik natyror që ngroh përkohësisht planetin çdo disa vjet.

Ndodh kur erërat perëndimore mbi Paqësorin janë veçanërisht të dobëta, duke lejuar që uji i ngrohtë të grumbullohet në Paqësorin lindor, i cili përmbyt ujin e ftohtë nga thellësitë.Rezultati është një “batanije” me ujë të ngrohtë që mbulon pjesën më të madhe të Paqësorit tropikal dhe lëshon nxehtësi në atmosferë